Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:578097
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 25 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Toksīni    4
  Toksīni paši par sevi    5
  Toksiskas molekulas organizācija un darbības mehānisms    5
  Poru veidojoši toksīni    7
  Toksīni, kas inhibē olbaltumvielu sintēzi    7
  Toksīni , kas ģenerē sekundāru mesendžeru veidošanu    7
  Proteolītieskie toksīni    7
  Inficēšana    9
  Mikrobioloģisko analīžu objekti    10
  Pelējumi    11
  Mikroorganismi gaļas pārstrādes procesā    13
  Mikroorganismu attīstību ietekmējošie faktori    15
  Infekciju izraisītāji    16
  Shigella spp    17
  Campylobacter    18
  Toksikozes izraisītāji    19
  Staphylococcus aureus    19
  Clostridium botulinum    20
  Listeria monocytogenes    20
  Gaļas ražošanā labvēlīgas baktērijas - Tīrkultūras    23
  Secinājumi    24
  Izmantota literatūra    25
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Jau L. Pastērs pierādīja, ka atsevišķu sugu mikroorganismi izraisa pārtikas produktu bojāšanos. Vienlaikus viņš atklāja, ka mikroorganismi veic arī cilvēkam derīgu darbu. Visa pārtika, izņemot sterilo, satur mikroorganismus. Gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes izejvielas satur barības vielas un mikrofloru no saprofītiskiem līdz patogēniem mikroorganismiem. Mikroorganismu daudzums ietekmē pārtikas kvalitāti. Tieši izejvielas ir primārais pārtikas produktu mikrofloras avots.
Ražotnēs, kur neveic termisko apstrādi, daudz mikroorganismu paliek produktos, pazeminot to kvalitāti un pasliktinot noturību jeb stabilitāti (saīsinot glabāšanas laiku). Pat sterilizētos konservos var saglabāties nedaudz mikroorganismu, ja izejvielas ir bijušas mikrobioloģiski stipri piesārņotas. Ja izejvielas satur daudz mikroorganismu, palielinās varbūtība, ka starp tiem ir arī patogēnie mikroorganismi – baktērijas, sēnes un vīrusi. Tādēļ izejvielu mikrobioloģiskā kontrole uzskatāma par profilaktisku pasākumu.
Svarīgi ievērot sanitāri higiēniskos noteikumus gan izejvielu glabāšanas, gan transportēšanas, gan arī pārstrādāšanas laikā. Gan izejvielas, gan gatavi produkti ir piemērota vide mikroorganismiem. Pārtikā var nonākt un saglabāties gan patogēni, gan nepatogēni mikroorganismi. Gandrīz visa pārtika, izņemot sterilos produktus, satur vismaz dažu tipu mikroorganismus. Dažus no tiem pats cilvēks ar noteiktu mērķi pievieno izejvielām un izmanto produktu pārstrādei, bet citi mikroorganismi ir nevēlami un var bojāt produktus un vai izraisīt cilvēka saslimšanu –infekcijas un toksikozes. Gan daļa no nepatogēniem, gan arī daļa no patogēniem, piemēram, Salmonella spp., Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Clostridium spp., Listeria monocytogenes, Bacillus spp. var vairoties pārtikā. Citi mikroorganismi pārtikas produktos nespēj vairoties, bet nezaudē infekciozitāti, piemēram, Mycobacterium tuberculosis, Brucella spp., A-streptokoki, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni, vīrusi un protozoji.
Cilvēkam ir jāēd, lai dzīvotu. Lai pienācīgi strādātu, augtu un atjaunotos, ķermenim ir nepieciešams uzturs, jo uzturs satur ūdeni un piecas dzīvībai svarīgas uzturvielas - olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, minerālvielas un vitamīnus.
Gaļa ir viens no uztur produktiem, kas dod mums visas šīs nepieciešamās un svarīgākās uzturvielas. Šo uzturvielu nozīme mūsu organismā ir ļoti liela un nozīmīga. Mums ir svarīgi zināt kāda ir olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu, vitamīnu, minerālvielu un ūdens nozīme mūsu organismā, lai mūsu organisms, varētu pilnvērtīgi augt un attīstīsities.

Toksīni
Bet visas šīs labās puses var pārsvītrot ļoti mazi pasaules iedzīvotāji – mikroorganismi. Nepareizi apstrādājot gaļu uz tās var apmesties nevēlamie cilvēka uzturam patogenie mikroorganismi. Pie tam tie paši par sevi nav tik slikti, bet kaitīgumu nes to dzīvības procesā radītie toksīni. Tātad toksīni ir bioloģiskas izcelsmes indes. [8]

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1130292
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties