Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:906115
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  „Labais” un „ļaunais”, „labais” un „sliktais”    4
  „Vai­na” un „ne­tī­rā sirds­ap­zi­ņa” un ar to sais­tī­tais    6
  Ko no­zī­mē „as­kē­tis­kie ide­āli”?    8
  Nobeigums    10
Darba fragmentsAizvērt

Bie­ži vien dzird ru­nā­jam par mo­rā­li un tās vēr­tī­bām un ti­ku­miem, bet, kas tad īs­ti ir mo­rā­les vēr­tī­bas? Kā­das tās ir? Vai viss, kas ir labs, ir vēr­tīgs un viss, kas ir slikts - ne­vēr­tīgs? Vai Dievs ir labs un viss, kas no­tiek ir Die­va pa­re­dzēts, lai mū­su dzī­vi da­rī­tu la­bā­ku? Par to daudz do­mā­jis ir arī Frīd­rihs Nī­če, kas sa­vā dar­bā „Par mo­rā­les cilts­rak­stiem” ap­cer šo vēr­tī­bu dau­dzē­jā­do sis­tē­mu, tās iz­cel­ša­nos un var­bū­tī­bu, ka „la­bais” ne­maz nav labs un „slik­tais” ne­būt nav slik­tāks par „la­bo”. Nī­če, bū­dams ide­ālists, cen­šas at­rast da­žā­du cil­vē­ku dzī­ves vēr­tī­bu orien­tā­ci­jas, mo­rā­les pra­sī­bas aiz­sā­ku­mus un se­kas – vai tās ir ka­te­go­ris­kas, mai­nī­gas, ab­so­lū­tas, at­ka­rī­gas no lai­ka un tel­pas? Tā­pat arī re­dza­mi cen­tie­ni no­da­līt esa­mo no tā „kā jā­būt”
Au­tors ir veik­smī­gi iz­da­lī­jis pro­blēm­jau­tā­ju­mus, at­da­lot tos trīs ap­ce­rē­ju­mos: „la­bais” un „ļau­nais” un „la­bais un slik­tais”, „vai­na” un „ne­tī­rā sirds­ap­zi­ņa” un ar to sais­tī­tais, ko no­zī­mē „as­kē­tis­kie ide­āli”?
Ir labas lietas un sliktas lietas ,ir labi cilvēki un slikti, ir labi darbi un slikti darbi. It viss var būt kā labs, tā slikts. Kam ir kaut kas labs, noteikti piemīt arī kaut kas slikts. Vai vi­sam ša­jā pa­sau­lē ir pre­tsta­ti? Die­na –nakts, rīts – va­kars, sau­le – mē­ness, balts –melns, skaists – ne­glīts, Dievs – velns? Kā­pēc „la­bais” sais­tās ar gai­šo, bet „ļau­nais” ar tum­šo? Kas ir „ļau­nais” un kas ir „slik­tais”? Kad bei­dzās „la­bais” un sā­kās „slik­tais”? Cik tālu „labais” ir izziņas problēmas iemesls?
Kāpēc mums, vie­nī­ga­jiem dzīv­nie­kiem, kam do­ta ap­zi­ņa, ra­dās vai­nas ap­zi­ņa? Kā „vai­na” ti­ka „ie­po­tē­ta” cil­vē­kos un kas pie cil­vē­ka „ne­tī­rās sirds­ap­zi­ņas” dur­vīm klau­vē­ja pras­mī­gāk par Die­vu? …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1235263
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties