Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:922549
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Visvairāk, ticams ka Magelāns dzimis Oportu 1480. gadā. Izmanība un padevība nekad nav bijusi Magelāna dabā. Šim vienkāršajam, klusajam tumšmatainajam mazā auguma vīram nekad nav piemitusi dotība – iemantot citu simpātijas. Viņš nemācēja smaidīt, patikt, bārstīt laipnības, veikli aizstāvēt savus uzskatus un domas. Viņš laikam gan būs izplatījis ap sevi ledaina saltuma, neomulības un neuzticības dvesmu. Magelāna drūmais raksturs mūždien izraisīja citos nepatiku. Savos trīsdesmit piecos gados viņš ir piedzīvojis un pieredzējis visu, kas vien karotājam jūrniekam jāapgūst gan uz sauszemes, gan jūras. Bieži raudzījies nāvei acīs, trīsreiz jutis ienaidnieka ieroča salto metālu savā siltajā, asiņojošajā miesā. Viņš ir iemācījies cīnīties ar zobenu un arkebūzu, iemācījies rīkoties ar stūri un kompasu, ar bultām un lielgabalu, ar airiem, lāpstu un šķēpu. Viņš ir piedzīvojis visu to, par ko citi ar ziņkāri lasa grāmatās.
Magelāns pavēstī:’’No Atlantijas okeāna var iebraukt Klusajā okeānā. Es to zinu, man ir skaidrs, kur šī vieta atrodas. Dodiet man floti, es jums šaurumu parādīšu un, braucot no austrumiem uz rietumiem, apceļošu apkārt visai pasaulei.’’ 1517.gada 20. oktobrī viņš kopā ar savu vergu Enriki, kurš jau kopš gadiem kā ēna seko viņam it visur, ierodas Spānijā. Magelāns apgalvo ka vērtīgās garšvielu salas atrodoties uz austrumiem no Indijas. Daudz drošāks esot ceļš no rietumu puses. Ceļu gan aizkrustojot jaunatklātais Amerikas kontinents. Taču Magelānam esot noteiktas ziņas, ka tur atrodoties šaurums. Tikai pa viņa – Magelāna ieteikto ceļu spāņi vēl varot aizsteigties priekšā portugāļiem, kuri jau nepacietībā izstiepuši rokas pēc šīm pasaules dārgumu krātuvēm.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties