Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:624556
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Jēdzienu skaidrojums    4
  Latvijas etniskās struktūras veidošanās    4
  Etnopolitika Latvijā pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas    5
  Valsts valodas politika    6
  Izglītības politika un bilingvālās izglītības reforma    6
  Nobeigums    9
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Valstiskie veidojumi lielākoties nav vienveidīgi, tie sastāv no dažādām nācijā, etniskām grupām un kopībām. Katru etnisko grupu raksturo tās kultūra, valoda, mentalitātē utt. Etniskā kopība var būt liela vai maza, atrasties savā vēsturiskajā dzimtenē vai arī tālu no tās, taču tā jebkurā gadījumā veido savu etnopolitiku, t.i. -kā nosargāt savu kultūru, valodu un nezaudēt savu etnosu.
Etnopolitiskās aktivitātes Latvijā izraisa daudz un dažādi iemesli, vieni no tiem saistīti ar etniska rakstura nosacījumiem, jo Latvija ir valsts ar etniski dalītu sabiedrību. Vēsturiskie notikumi arī mūsdienās atstājuši jūtamas pēdas mūsu sabiedrībā, jo nemitīgi norisinās konflikti starp Latvijā pastāvošajiem etnosiem. Mūsu valstī dzīvo vairāk kā 130 dažādu tautību cilvēki, no kuriem 99% pieder pie desmit lielākajiem etnosiem: latviešu, krievu, baltkrievu, ukraiņu, poļu, lietuviešu, ebreju, čigānu, vāciešu un igauņu. Šos etnosus var saistīt to kopīgās vērtības, taču valodas lietojuma un kultūras piederības sadalījums neatbilst etniskajai struktūrai.
Etnopolitika ir aktuāls iekšpolitikas jautājums Latvijā kopš atbrīvošanās no padomju “jūga”. To ietekmē tas, ka Latvijā turpinās likumdošanas process, kura mērķis ir mainīt no padomju laikiem mantoto etnisko attiecību sakārtojuma veidu un nodrošināt tādu likumdošanu, kas rada drošus nosacījumus latviskās identitātes pastāvēšanai.
Savā referātā apskatīšu etnopolitikas veiksmīgas virzības galvenos priekšnosacījumus, valsts valodas politiku, izglītības politiku un bilingvālās izglītības reformu. Lai veiktu šo referātu, izmantošu izdevumu “Etnopolitika Latvijā”, “Ievads politikā” un periodisko izdevumu rakstus.
Ar vārdu “etnoss” saprot jebkādu etnisko kopību, ieskaitot arī tās diasporu (pa pasauli izkaisītos kādas etniskās kopības piederīgie). Lai kādu kopību varētu saukt par atnosu, pietiek ar to, ka tās locekļus vieno etnokulturālas pazīmes (kopīga etniskā kultūra, pašapziņa, valoda).

Etniskā grupa- neliela kopa etniski svešā vidē ( piem., igauņi Abhāzijā, tatāri Sanktpēterburgā).

Etnogrāfiskā grupa jeb subetnoss- nācijas daļa ar zināmām lokālām atšķirībām sadzīvē, kultūrā un valodā (piem., Latgales latvieši).

Nacionālā grupa- etnosa atlūza, kura pamatmasa atrodas ārpus attiecīgā valstiskā veidojuma. [2]

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties