Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:659018
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Referāta mērķis ir izpētīt ekstraversijas kā viena no personības tipiem pazīmes, saskatīt atšķirības starp ekstraverti un introverti vērstu cilvēku, noskaidrot priekšrocības, kas raksturīgas katram no tipiem, spilgtākās iezīmes. Pamatiezīme ekstravertumam ir kumunikablitāte un vajadzība pēc sabiedrības – tikai tad ekstraverti vērsts cilvēks būs saskaņā, atradis savu vietu. Ar psihologu atziņām, raksturojošiem piemēriem, gadījumiem no prakses mēģināšu parādīt ekstraversiju no dažādiem aspektiem – gan pozitīviem, gan negatīviem, kas ļauj adekvāti izprast šādu parsonību, kaut gan ir grūti atrast tīri ekstravertu cilvēku, jo ekstraversija vai intraversija var būt zināmā procentuālā pārsvarā viena pār otru, brīžiem pārklājoties, brīžiem spilgtāk izpaužoties vienai vai otrai.
Kā tālāk minēšu savā darbā, ekstraversija var tikt novērotā ne tikai cilvēkā, bet arī, piemēram, nacionalitātē vai tautības piederībā. Tieši šādā veidā spilgtāk saskatāmas kultūratšķirības, ar ko katra tauta atšķiras viena no otras, tomēr nevar noliegt arī globalizācijas iespaidu, kad piemēram, parasti noslēgtais latvietis vai vācietis kļūst arvien rietumnieciskāki, pārņemot amerikāņu ekstravertumu. Kultūras, temperamenti saplūst.
Zinātne saka, ka introvertiem ir straujāks asins plūdums priekšējā smadzeņu daivā un talamā, kas piedalās tādos procesos kā atcerēšanās un problēmu risināšana. Ekstravertiem savukārt spēcīgāka asinsrite ir deniņu daļā, kas iesaistīta sensoru norisēs, piemēram, klausīšanās un skatīšanās. Atšķirības smadzeņu aktivitātē iespējams izraisa atšķirības personībā vai personas nosliecē uz ekstraversiju vai intraversiju, iespējama arī mijiedarbība starp šiem abiem procesiem.




Sociālpsihologs David Myers atradis sakarību starp ekstraversiju un laimes izjūtu: ekstravertākam cilvēkam ir iespējams sasniegt augstāku personīgās laimes pakāpi. Iemesls nav skaidrs: nav zināms, vai ekstraversija noved pie lielākas laimes, vai laimīgi cilvēki kļūst ekstraversāki, vai arī darbojas kādi citi faktori, piemēram, sociālais statuss, kas ietekmē abus. Introvertam var būt priekšrocības, kad runa ir par ilgtermiņa atmiņu un problēmsituāciju risināšanu.
Ir novērots, ka ekstraversija vairāk ir novērota un uzskatāma par vēlamu parādību tieši Rietumu un pamatā ASV sabiedrībā, kā arī introverti var tikt uzskatīti kā antisociāli un iedomīgi. Šāds pieņēmums var nebūt patiess citās sabiedrībās, piemēram, Japānas kultūra balstās uz tādām vērtībām kā mierīgums un paškontrole. ASV ekstraversija vērojama īpaši spilgti – amerikāņu komunikabilitāte, atvērtība mūžīgais smaids (vai dežūrsmaids?), plašā žestikulācija un citas pazīmes liecina par viņu izteikto ekstraversiju. Nenoliedzami, tas nav slikti, bet dažreiz tomēr norāda uz ārišķīgumu, nespēju iedziļināties lietās, kas ir neapšaubāma priekšrocība introvertajiem.
Kas ir temperaments? Temperaments ir tās cilvēka individuālpsiholoģiskās īpatnības, kuras nosaka viņa darbības dinamiku un ir atkarīgas no centrālās nervu sistēmas īpašībām. [3]

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1156309
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties