Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:717553
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Monetārās sistēmas vispārējs apraksts    4
2.  Ceļš līdz Ekonomikas monetārajai sistēma    5
2.1.  No Romas līguma līdz Vernera ziņojumam    5
2.2.  No Vernera ziņojuma līdz Eiropas Monetārajai sistēmai    6
2.3.  No Eiropas Monetārās sistēmas pirmsākumiem līdz Māstrihtas līgumam    6
2.4.  No Māstrihtas līguma līdz vienotai valūtai un euro zonai    7
3.  Euro ieviešana    9
4.  Euro zona un Latvija    11
  ecinājumi    13
  Literatūras saraksts    15
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Monetārās politikas uzdevums ir regulēt apgrozībā esošo naudas daudzumu, piedāvāju, procentu likmes un kredītu apjomus, ar mērķi nodrošināt sabalansētu valsts ekonomisko attīstību un izaugsmi zemas inflācijas un optimālas nodarbinātības apstākļos. Monetārās sistēmas izveide bija Eiropas Savienības mērķis jau no 20.gadsmita sešdesmito gadu beigām, jo solīja valūtas stabilitāti un vidi lielākai izaugsmei un nodarbinātībai. Hāgas samitā (1969.gads) EMS izveide tika nosprausts kā viens no svarīgākajiem mērķiem, kas jāsasniedz ES. Vadību uzņēmās Pjērs Verners. Verners iesniedza ziņojumu par iespējām izveidot EMS 1970. gada oktobrī, tajā aprakstot EMS izveides procesu desmit gadu laikā un sadalot to trīs posmos. Verners savā ziņojumā noteica trīs galvenos posmus un mērķus: neatsaucami konvertējamas valūtas, kapitāla brīva aprite, fiksēti valūtas kursi vai vienotas valūtas ieviešana.
1988.gadā Eiropadomes sanāksmē Hannoverē tika izveidota domubiedru grupa, kuras uzdevums bija izstrādāt plānu monetārās savienības veidošanas un uzlabošanas iespējām. Jau pēc gada aprīlī Ž.Delors prezentēja izstrādāto plānu, kas monetārās politikas īstenošanu sadalīja trijos posmos. Pamatojoties uz Delora ziņojumu, Eiropadome Madridē 1989. gada jūnijā pieņēma lēmumu sākt īstenot EMS izveides pirmo posmu ar 1990. gada jūliju. Lai nodrošinātu sistēmas stabilitāti un pasargātu no ātras sabrukšanas, tika izstrādāti konverģences jeb Māstrihtas kritēriji, kas katrai valstij bija jāpiepilda, lai pievienotos vienotās valūtas sistēmai.
Gatavojoties EMS ieviešanai, 1994.gadā 1.janvārī tika nodibināts Eiropas Monetārais institūts, kas ir Eiropas Centrālās bankas priekštecis. 2002.gada 1.janvārī tika uzsākta euro banknošu emisija, ko regulēja Eiropas Centrālā banka.
Šodien no 27 ES dalībvalstīm tikai 16 ietilpts eiro zonā, 3 no atlikušajām valstīm spēj izturēt kritērijus, bet viņas nestājas šajā zonā (Dānija, Lielbritānija, Zviedrija), un 8 valstis nav sasniegušas Māstrihtas kritērijus (Rumānija, Bulgārija, Čehija, Polija, Baltijas valstis, Ungārija).
Euro zona ir vairāki plusi: tūrisma sfēras veicināšana un padarīšana ērtāka, vienotās naudas sistēmas dēļ, nepastāv izdevumi par naudas maiņu, tiek stimulēta un komfortablāka padarīta finanšu sfēra. Taču pastāv arī virkne mīnusu, no kuriem svarīgākais un Latvijai būtiskākais ir tas, ka mazās dalībvalstis līdz ar savas nacionālās valūtas zaudēšanu zaudēs arī daļu suverenitātes, kas saistīts ar to, ka lēmumi par politiski ekonomisko sistēmu tiks pieņemti kopā ar lielajām valstīm.
Oficiāls eiro ieviešanas mērķa datums pašreiz nav nosaukts. Latvijas valsts iestādes šo laiku izmanto, lai labāk veiktu visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem. Eiro ieviešanas datumu valdība paziņos ne vēlāk kā divus gadus pirms plānotās eiro ieviešanas dienas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties