Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:396255
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kāpēc daudzas valstis specializējas kādas preces ražošanā? Valstis atšķiras auglīgo zemju un minerālresursu, ģeogrāfiskā stāvokļa un klimata, kā arī iedzīvotāju skaita ziņā. Šīs tikko minētās atšķirības nozīmē to, ka kādai valstij var būt priekšrocības attiecībā pret citu valsti kādas preces ražošanā. Ir iespējams konstatēt, ka starptautiskā tirdzniecība ļauj valstīm specializēties sev vispiemērotākajā ražošanā.
Attiecībā uz valstu starptautisko tirdzniecību ir iespējams konstatēt vairākas pozitīvas īpašības, un tās ir sekojošās: valstis var importēt preces, kuras pašas nevar ražot, tāpēc tirdzniecība starp valstīm nodrošina plašāku preču klāstu, nekā kāda viena konkrēta valsts var saražot. Kā otro pozitīvo iezīmi attiecībā uz valstu tirdzniecību ir iespējams konstatēt sekojošo faktu: sīkāka specializācija nozīmē lielāku izlaidi un mazākas izmaksas. Starptautiskā tirdzniecība padara iespējamu valstīm specializēties to preču ražošanā, kur tām ir kādas priekšrocības salīdzinājumā ar citām valstīm. Šāda specializācija, kā jau tas tika darba gaitā minēts, palielina pasaules kopējo preču izlaidi, savukārt preču izmaksas samazinās.
Ir iespējams secināt, ka valsts ir spējīga iegūt vairāk preču un pakalpojumu specializējoties un tirgojoties, nekā mēģinot ražot visu ko šī konkrētā valsts spēj, jo nereti vien valsts importē produkciju, kuru tā pati varētu saražot.
Ir iespējams konstatēt brīvās tirdzniecības trūkumus, piemēram, specializācijas un eksporta tirgus attīstības rezultātā valsts var ieveidot spēcīgu rūpniecību. Brīvajā tirdzniecībā ir iespējamas lielas pārmaiņas, kas var sekmēt eksporta zudumu, jo, piemēram, cita valsts ir kļuvusi efektīvāka, vai arī tehniskais progress var sekmēt nozīmīgas konkurējošās aizvietotājpreces rašanos. Gadījumā, ja tiek zaudēts eksporta tirgus, valsts nonāk grūtībās, jo rūpnīcas un iekārtas, kas bija speciāli gatavotas kādas noteiktas preces ražošanai, nevar tikt transformētas citu preču ražošanai. Līdzīga situācija ir attiecināma arī uz darbaspēku. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties