Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:324859
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Salīdzinot ar dabīgajiem materiāliem, mākslīgie ir daudz izturīgāki, ērtāki, un galvenais iemesls, kāpēc tie apsteidza dabīgos ir tāds, ka tie ir lētāki un pieejamāki daudz plašākām masām. Bet šeit ir neorganisko materiālu mīnusi – visbiežāk tie ir toksiski un kaitīgi, kas negatīvi ietekmē cilvēka veselību, noved pie alerģiskām reakcijām un citām saslimšanām. Tāpēc, manuprāt, aktuālāk kļūst ielenkt sevi ar dabiskām mēbelēm gan mājās, gan citur.
Mode mainās ātri. Tas ,kas bija aktuāls no rīta, vairs nav pat rādāms kaimiņam vakarā. Tieksme pēc diziana noved pie arvien jaunu mēbeļu iegādes un veco mēbeļu izmešanas vidē. Ir ļoti jauku, ja mēbeles ir no dabūgiem materiāliem un dabai nenodara kaitējumu, tāpēc domāju, ka ir nepieciešamas pārstrādājamas mēbeles un pārstrādāts papīrs ir viena no iespējām.
Materiāla virsma ir taustei tīkama, tas nespēj kaitēt videi un var izturēt arī palielu svaru. Ikdienā esam lietojuši kartonu visdažādākajiem mērķiem un pazīstam to kā praktisku, videi draudzīgu un plaši izmantojamu materiālu. Taču reti kurš no mums spēj iedomāties, ka no tā var ražot arī mēbeles.
Pirmais, kurš to saprata un ieviesa kartonu dizaina pasaulē, bija amerikāņu arhitekts Frenks Gērijs. Viņa pirmo kartona mēbeļu sēriju «Vieglās formas» (1969–1972) joprojām ražo un pārdod mēbeļu kompānija «Vitra». «Vieglās formas» mēbeļu kolekcijas mērķis bija pierādīt, ka gofrētais kartons pareizā konstrukcijā var būt ļoti izturīgs, un lauzt tradicionālo uzskatu, ka tas izmantojams tikai kā iepakojums. Šajā kolekcijā ietilpa dažāda lieluma galdi un krēsli, kopskaitā 17 mēbeles, starp kurām veiksmīgākais bija «The Wiggle Chair»— krēsls, kas ieguvis daudzus dizaina apbalvojumus un ticis iekļauts izstādēs Londonas dizaina muzejā un daudz kur citur. Tolaik globālie apstākļi bija krietni citādi nekā pašlaik un sabiedrību nenodarbināja vides piesārņojuma, otrreizējās pārstrādes un citas ar ražošanu saistītas problēmas, tādēļ arī netika novērtētas galvenās izvēlētā materiāla priekšrocības. Šis solis vairāk tika uztverts kā netradicionāls jaunums interjera dizainā, bet neviens neievēroja, ka tas var kalpot arī kā globālu problēmu risinājums.
Papīram līdzīgā materiāla virsma ir taustei tīkama. No kartona mēbelēm iegūt traumas ir gandrīz neiespējami. Atšķirībā no lielākās daļas plaši pazīstamo rūpniecisko materiālu kartons viegli padodas otrreizējai pārstrādei. Tas nodrošina izejvielu ekonomēšanu, kas mūsdienās kļūst aizvien nozīmīgāka. Kartons nespēj kaitēt videi un palielināt piesārņojumu, jo tas īsā laikā sadalās, neatstājot nekādas pēdas. Protams, šīs īpašības dēļ kartona mēbeles kalpo īsāku laiku, tomēr tās nenoveco arī pārāk strauji, ja netiek pakļautas ekstremāliem apstākļiem. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties