Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:845141
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.09.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Somijā ļoti ievērojami ir palielinājies to saimniecību skaits, kuras bez lauksaimnieciskās ražošanas un mežizstrādes nodarbojas arī ar citiem uzņēmējdarbības veidiem. „Tās veido 40% no kopskaita, tostarp 28,6% saimniecībās lauksaimniecība vairs nav galvenais ienākumu avots.” Lauku saimniecības ir sākušas vairāk nodarboties un gūst peļņu ar dažādiem pakalpojumiem, kā, piemēram, mašīnu iznomāšanu, transporta pakalpojumiem, ceļu tīrīšanu un citiem pakalpojumiem. Nākamais populārākais saimniekošanas veids ir tiek saistīts ar enerģijas ražošanu, skaidu un skaidu brikešu, biodegvielas, kūdras ražošanu. Trešā lielākā grupa saimniecību ir sākuši nodarboties ar tūrismu un atpūtas pasākumu organizēšanu. Salīdzinoši mazs ir to saimniecību skaits, kas nodarbojas ar lauksaimniecības produkcijas pārstrādi, kokmateriāliem, amatniecību un tirdzniecību.
Produkcijas ziņā, tiek pārstrādāts vairāk nekā 80% lauksaimniecības produkciju, kas ik gadu Somijai sniedz 1,8% no pievienotās vērtības.
Lauksaimniecības ienākumi ir samazinājušies kopš iestāšanās ES. Straujš samazinājums bija novērojams pirmajos gados. Neliels pieaugums sāka parādīties 90.gadu beigās, bet kopš 2003.gada tas atkal sāka samazināties. No 1994.gada līdz 2005.gadam ģimeņu ienākumi no lauksaimniecības samazinājās par 44%, kas iespaidoja arī lauksaimnieku sociālo stāvokli. Iemesls šim samazinājumam tiek uzskatīts nelabvēlīgā lauksaimniecības attīstība, kad ir novērojamas augošas ražošanas cenu izmaksas un zemāka līmeņa kopējā lauksaimniecība, sakarā ar produkcijas cenu samazinājumu.
Sociālā ziņā valstī nenotiek cilvēku masveida aizplūšana no laukiem, bet toties samazināšanās ir saskatāma gan lauksaimniecības saimniecību, gan lauku darbu jomā. „Gadā no laukiem uz pilsētām pāriet 1,2%, un pretējā virzienā no pilsētām uz laukiem – 1,0% iedzīvotāju.”15

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties