Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:459454
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Eiropas integrācijas motīvi    3
2.  Eiropas Padome    4
3.  Eiropas Ogļu un tērauda kopiena    4
4.  Eiropas Aizsardzības kopiena un Eiropas Politiskā kopiena    5
5.  Romas līgumi    5
6.  Eiropas Ekonomiskās kopienas pirmie panākumi    6
7.  Luksemburgas kompromiss    6
8.  Vienotais Eiropas akts    6
9.  Māstrihtas līgums    7
10.  Amsterdamas līgums    7
11.  EK institūciju attīstība    7
12.  Eiropas Kopienas paplašināšanās    8
13.  Kopsavilkums    10
10.  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Eiropas integrācijas motīvus, kas arvien lielāku nozīmi ieguva pēc kara beigām un Eiropas valstu nozīmes zaudējuma par labu abām pasaules lielvalstīm, var sakoncentrēt piecos punktos:
Vēlme pēc jaunas pašizpratnes: pēc nacionālistiskajiem maldiem Eiropai vajadzēja dot iespēju jaunai kopības izjūtai. Tai vajadzēja būt demokrātiski veidotai Eiropai, kas būtu alternatīva noraidītajai nacionālistiskajai kundzībai.
Vēlme pēc drošības un miera: atsevišķās nacionālās valstis nebija spējušas aizkavēt Otro pasaules karu un tagad radās cerība, ka apvie­notā Eiropa būs veiksmīgāka un vienlaicīgi nodrošinās aizsardzību pret komunistisko ekspansiju. Eiropai bija jākļūst par miera sabiedrību.
Vēlme pēc brīvības un mobilitātes: vēl pirms dažiem gadiem cilvēki cieta no kara izraisītajiem personu, preču un kapitāla kustības valstiskajiem ierobežojumiem. Līdz ar to pilnīgi saprotama kļūst vēlēšanās pēc netraucētas personu, uzskatu, informācijas un preču kustības.
Cerības uz ekonomisko labklājību: apvienotajai Eiropai cilvēkus vajadzēja ievadīt lielākas ekonomiskās stabilitātes un uzplaukuma ērā. Kopējam tirgum vajadzēja intensificēt tirdzniecību un dot iespēju efektīvākai ekonomiskajai rīcībai.
 Cerības uz kopējo spēku: Eiropas valstis, kuras pirms 1914. gada ilgu laiku starptautiski bija spēlējušas vadošo lomu, tika saplosītas divos pasaules karos. Jaunās pasaules lielvaras – ASV un PSRS – noteica tādus jaunos starptautiskos spēka samērus, kas tālu pārsniedza salīdzinoši mazo Eiropas nacionālo valstu iespējas. Rietumeiropas valstis cerēja, ka apvienojoties politiski, tās kopā spēs atgūt lielu daļu no savulaik vienatnē zaudētās varas.
Drīz vien pēc kara Čērčila runā Cīrihē 1946. gada 19. septembrī jau bija jūtama nešaubīga orientācija uz “Eiropas Savienoto Valstu” vīziju, kuras pirmajam solim vajadzēja būt Eiropas Padomes izveidošanai. Čērčils runāja par visu iestāties gribošo Eiropas valstu savienību Francijas un Vācijas vadībā. Uz arvien asākās Austrumu – Rie­­­­tumu konfrontācijas fona 1948. gadā spēcīgu impulsu saņēma organizatoris­kā Eiropas kustība. Turklāt Eiropas Ekonomiskās sadarbības organizācijas (EESO) ­dibināšana saistībā ar Maršala plāna īstenošanu skaidri parādīja, ka starptautiskā situācija: komunisma draudu sajūta, ko radīja arvien intensīvākā Austrumu bloka izveidošana; amerikāņu atbalsts Eiropas vienotības projektam cerībā uz atslodzi pasaules politikā un jaunu, lielāku tirgu atvēršanu; Rietumeiropas valstu kopējā vēlēšanās savstarpēji sais­tīties, lai izslēgtu atsevišķu nacionālo valstu jaunus, bīstamus savrupgājienus – lika forsēt Eiropas apvienošanas procesu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties