Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:376173
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. 1. Pirmsstrukturālie fondi
Pirmo lielāko finansiālo atbalstu no Eiropas Kopienas Latvija saņēma jau 1992.gadā ar programmu EU PHARE, kas tika izveidota 1989.gadā, ar mērķi sniegt atbalstu Polijai un Ungārijai tās pārejas periodā, no kā arī radies šī fonda nosaukums - Palīdzība Polijas un Ungārijas ekonomikas atjaunošanai (PHARE – „Poland, Hungry Aid of the Recunstraction of the Economy”). Pēc 1995.gadā pēc Eiropas līguma parakstīšanas, kurā Latvija iesniedza pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā (ES), šis fonds ieguva jaunas izpausmes formas – kā finansiāla palīdzība Latvijas drīzākam integrēšanās procesam Eiropas Kopienā. Lai gan šis ir ES pirmsstrukturālais fonds, kura mērķa grupa ir ES kandidātvalstis, līdz 2006.gadam tomēr tika pabeigtas jau iesāktās programmas un līdz šim gadam izmantots Eiropas Kopienas piedāvātais pagaidu finanšu instruments „Transition facility”. EU PHARE fonda atvēlētās finanses no 1992. – 1999.gadam sastāda 246,16 miljonus eiro, bet no 2000.-2004.gadam 138,57 miljonus eiro. (skat. 1.1. attēlu)
Avots: autora veidots, 1992. – 2004.
1.1 att.ES pirmssturkturālo fondu finansiālais sadalījums, %.

2000.gadā pirmo reizi ES pastāvēšanās vēsturē, Kopiena izveidoja īpašu fondu, kas sniedza „pirmsiestāšanās” palīdzību desmit jaunajām kandidātvalstīm, tostarp, Latvijai.
ISPA (Instrument for Structural Polises for Pre-accession) mērķis ir sniegt atbalstu Kopienas kandidātvalstīm sagatavojoties darbam ar ES Kohēzijas fondu, atbalstot lielus projektus apkārtējās vides aizsardzības un transporta sektorā. No 2000.gada līdz 2004.gadam pirmsstrukturālie līdzekļi no ISPA sasniedza 194,9 miljonus eiro.
Ne mazāk svarīgs valsts atbalsts tautsaimniecībai bija SAPARD - Īpašā palīdzības programma lauksaimniecībai un lauku attīstībai (Special Action Programme for Agriculture and Rual Development). Programmas īstenošanas ieplānotais periods bija no 2000. līdz 2006.gadam, kura laikā pavisam tika atvēlēti 152,5 miljoni eiro (2000.-2004.gadam 87,14 miljoni eiro), ar kuru palīdzību vajadzēja sniegt pirmo ieguldījumu pakāpeniskā Kopējās lauksaimniecības politikas ieviešanā un likumdošanas kopuma harmonizēšanā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties