Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:229728
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Mans darba mērķis ir izvērtēt un salīdzināt darba samaksas Latvijā un Eiropas Savienības valstīs, kas stipri atšķiras starp valstīm. Īpaši izteiktu atšķirību atalgojumā saskatīju starp valstīm, kas jau bija Eropas Savienības sastāvā un jaunajām dalībvalstīm, pie kurām pieder arī Latvija.
Patreiz Latvijā minimālā darba alga ir 90 lati, taču tiek plānota minimālās algas paaugstināšana no 90 uz 120 latiem, tā patreiz ir viena no svarīgākajām lietām, kas satrauc un interesē visus Latvijas iedzīvotājus un tas arī iespaidoja manu izvēli, izvērtējot piedāvātās referāta tēmas.
No nākamā gada par 40 stundu darbu nedēļā minimālā darba alga būs 120 lati, bet minimālā stundas tarifa likme – 0,713 lati. To paredz valdībā apstiprinātie noteikumi par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi, tādējādi nodrošinot tiesisku pamatu minimālās darba algas un minimālās stundas tarifa likmes apmēru noteikšanai valstī. Jā, cilvēki priecīgāki, politiķi apmierinājuši iedzīvotāju vēlmes un, vismaz daļēji, realizējuši savus solījumus, bet vai kāds aizdomājas, ka nodokļu likme nemainās un infļācija arī īpaši nesamazinās, oktobrī tā bija 5,6 %.
Darba samaksas dēl, no Latvijas izbrauc darbspējīgie iedzīvotāji labāka darba, tas ir, darba samaksas meklējumos. Tas spēcīgi ietekmē Latvijas ekonomiku, kā arī samazina darbspējīgo skaitu. Piemēram, Lielbritānijā darba alga ir, sākot no 5,35 līdz 7,50 mārciņām (5,60 līdz 7,86 latiem) stundā, Holandē – sākot no 7,50 līdz 16,51 eiro (Ls 5,27 – 11,60) stundā, Norvēģijā – no 123 līdz 150 Norvēģijas kronām (Ls 10,20 līdz 12,45) stundā. Ir atšķirība un tapēc šajā referātā ir izvērtēts un salīdzināts darba atalgojums dažādās Eiropas valstīs, kā arī apskatīti iemesli, kā vidējas samaksas sviras tiek izkustinātas izbraucot darbspējīgajam un kvalificētajam darba spēkam.
Pēc minimālās algas lieluma Latvija ieņema pēdējo vietu Eiropas Savienības valstu vidū, tā liecināja Eiropas Darba devēju federācijas dati. Eiropā zemākā minimālā alga nekā Latvijā bija tādās valstīs kā Serbija, Rumānija, Ukraina. Krievija ar 19 eiro minimālo algu saraksta pēdējā vietā.
Lai arī inflācija valstī bija gandrīz 8% minimālā alga Latvijā netika palielināta un tā palika nemainīga – 80 latu jeb 121 eiro. 2005. gada 1. janvārī Latvijā bija plānota minimālās darba algas palielināšana līdz 90 latiem mēnesī, taču valdība to izšķīrās nemainīt.
Baltijas valstīs augstākā minimālā alga Igaunijā – 172 eiro, bet Lietuvā - 145 eiro. Eiropā visaugstākā minimālā alga, kas 12 reižu lielāka nekā Latvijā, bija Luksemburgā – 1466 eiro. Eiropā ir sešas valstis- Luksemburga, Beļģija, Nīderlande, Lielbritānija, Īrija un Francija-, kur minimālā alga pārsniedz 1000 eiro mēnesī.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties