Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:562812
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pasakā „Reizē apēstas brokastis, pusdiena un vakariņas” tiek runāts par kalpa ēdiena daudzumu un vēl nepadarītā darba apjomu. Pasakā tiek uzsvērta fiziska vajadzība – ēst.
Arī pasakā „Laiskā līgava” sievai tīk gulēt, darbs nav ne prātā, galvenā nozīme tiek piešķirta tikai saldam miegam. Šajās pasakās netiek domāts par vajadzību piramīdas augstāko sadaļu apmierināšanu, pasaku personāži apmierinās ar to, kas ir, nevēlas sasniegt vairāk. Iespējams, tas ir atkarīgs no sociālā sabiedrības slāņa grupas, kā arī cilvēka raksturs veido personas būtību.
Drošība un aizsargātība - Aizsardzība no briesmām, kārtība un tiesības, drošība (vajadzības, kas orientētas uz izdzīvošanu nākotnē)
Ansītis un Grietiņa ir uzskatāms pasakas piemērs, kurā brālis pieskata māsu un cenšas aizsargāt viņu no ļaunās raganas. Diendienā Ansītis pieskata māsu, kamēr vecākiem nav nekādas daļas gar bērniem, jo visapkārt ir bads un nabadzība. Kaut gan abi bērni tiek meža dziļumos, tomēr Grietiņa jūt brāļa atbalstu . Pasakā „Vīrs meklē zudušo sievu” sieva svešā vietā ierīko sev mājokli, lai radītu aizsargu no meža zvēriem un laika apstākļiem. Galvenais šīs piramīdas sadaļas uzdevums ir – būt drošībā. Pārsvarā ir pieņemts, ka par drošību jāatbild vīrietim (jācīnās ar pūķi, ienaidniekiem, ķēniņu), tomēr sieviete-māte izdarīs visu, kas ir viņas spēkos, ja redzēs, ka viņas bērns ir ticis nelaimē.

Piederības apziņa - ģimene, draudzība, grupas atbalsts, mīlestība, intimitāte, komunikācija
Vaļiniece un saimniece, pelnrušķīte un mātes meitas, gane un ķēniņiene – tās visas ir sabiedrībā nevienlīdzīgas sociālās grupas. Daudzās pasakās sievas sacenšas par lielāko pūru, mantas daudzumu, ārējo izskatu, gudrību, un parasti cīņa ir nevienlīdzīga. Ne jau velti vairākums pasaku beidzas ar teikumu: „... un viņi dzīvoja ilgi un laimīgi savā skaistajā pilī”, šis teikums apzīmē ieiešanu jaunā sociālajā slānī, nereti pieņemot arī jaunu statusu, piemēram, meitai izejot pie vīra, kļūstot par sievu. Jauns statuss nozīmē arī jaunus pienākumus, kas cilvēkam var likt justies vajadzīgam un noderīgam sabiedrībai.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties