Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:919078
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Iztirzājums    4
  Ienākumi    8
  Atšķirības starp vīriešiem un sievietēm    9
  Dubulta darba slodze    10
  Nobeigums    11
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Dzimumu nevienlīdzība vai atšķirības– atšķirības, pastāv starp sieviešu un vīriešu stāvokli sabiedrībā. Dzimumu nevienlīdzība ir tiešā vai netiešā diskriminācijas, kuras rezultātā sievietēm un vīriešiem veidojas nevienlīdzīgas lomas sabiedrībā un nevienlīdzīgas iespējas.
Dzimuma nevieblīdzībai ir tradicionālas lomas, kuras sociālu, ekonomisku vai kultūras apstākļu dēļ ir piešķirtas kādam no dzimumiem. Daudzi cilvēki uzskata, ka dzimumu atšķirīgās bioloģiskās funkcijas ir noteikušas, ka vīrietim ir jābūt sabiedrības aktivitāšu cilvēkam, bet sievietei – mājas pavarda sargātājai.
Par dzimumu nevienlīdzību var runāt, raugoties no dažādām dzimumu līdztiesības kritiskajām sfērām – ģimene, politika darba tirgus. Darba tirgū dzimums nereti tiek uzskatīts par faktoru, saskaņā ar kuru profesijas tiek sadalītas sieviešu un vīriešu vidū, piemēram, skolotājs, bērnudārzu audzinātājas, medmāsas, un vīriešiem citas, piemēram, mehāniķis, galdnieks.
Vispārizplatītie kultūras stereotipi attur sievietes no darba celtniecībā un vīriešus no darba izglītībā, medicīnā un līdzīgos nodarbinātības sektoros. Tas nebūt nenozīmē, ka sievietes nedrīkst strādāt celtniecības jomā avi vīrieši izglītībā, vienkārši šo tradīciju dēļ ļoti daudzām sievietēm un vīriešiem tas pat neienāk prātā, viņi to nepārdomā un neizmanto.
Arī tas, ka sievietes daudz retāk nekā vīrieši kāpj augšup pa karjeras kāpnēm, arī ir cieši saistīts ar dzimumu lomām un stereotipiem. Sabiedrībā augstāk tiek vērtēts vīriešu padarītai darbs. Iemesli tam ir saistīti arī ar uzskatiem par to, ko var izdarīt vīrietis un ko nevar izdarīt sieviete.
Jāatzīst, ka sievietes bieži vien ir paškritiskākas savu spēju novērtējumā un nav tik drošas uzņemties atbildību. Daudzos gadījumos arī pašas sievietes uzskata, ka vīrietis vadītāja amatam ir piemērotāks. Kā piemēru tam varētu minēt sieviešu kolektīvus, kuros daudzos gadījumos vadītājs ir vīrietis, piemēram, skolās.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1209333
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties