Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:555948
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Izprotot dažas grupu pamatdinamikas.
Ja tu vēlies sagatavoties mazai grupu diskusijai, vienalga vai kā dalībnieks vai grupas vadītājs, tev ir jāizprot dažas grupu pamatdinamikas. Kā grupa attīsta noteikumus pēc kuriem tās biedri spēlē, tieši piedaloties grupas darbības katrā līmenī. Šīs divas kategorijas (grupas kultūra un grupas normas) ir savstarpēji ļoti cieši saistītas. Viņpus tā, tu vēlēsies izprast divas pamat-dimensijas grupas komunikācijai, kas ir izvērstas: uzdevums un attiecības.

Grupas kultūra
Gluži kā sabiedrība attīsta kultūru, tā dara apakšgrupas iekš šīs sabiedrības. Jūsu vārdnīcā jēdzienu kultūra definēs līdzīgi kā mēs : „Visu dzīves veidu kopsumma, ko veido cilvēcisku būtņu grupa un kas tiek pārmantota no paaudzes paaudzē.” 4 Toties netieši norādot komponentus grupu dinamikā, šī definīcija iztur tuvāku pārbaudi.
Kultūra, ietverot grupas kultūru, rodas no grupas vērtībām vai ideāliem, kā uz visiem laikiem piekrituši tās biedri, un no paradumiem vai tradicionāliem rīcības veidiem, kuriem biedri ir sekojuši. Tie var būt izpalīdzīgi vai kaitīgi kultūrai. Ilustrējot augstākajā pakāpē, amerikāņu kultūra augstu vērtē personības neatkarību. Jūs varat atrast šīs vērtības pierādījumu tādos izteicienos kā „cilvēks, kas paša spēkiem ticis uz augšu” un „spēcīgs individuālists.” Mūsu kultūras mitoloģija un fantāzija satur vērtību sistēmu, ko ieskauj personības neatkarība.
Tajā pat laikā amerikāņi savās mašīnās brauc, kur vēlas. Viņi nepievērš lielu uzmanību pilsētas reklāmkampaņām, kuru mērķis ir, lai viņi izmantotu masu transportlīdzekļus vai vismaz novietotu auto laukumā. Vienalga kurā rītā, vienalga kurā Amerikas pilsētā, Jūs varat redzēt daudz vairāk indivīdu izmantojot savus auto, nevis sabiedrisko transportu. Šie novērojumi nodrošina piemēru kultūras ideālam (personības neatkarībai) saistītam ar uzvedības paradumu (cilvēks brauc ar personīgo auto uz darbu). Tas ir tradicionāls rīcības veids. Iespējams tas bija visnoderīgākais rīcības veids agrīnajā Amerikas nācijas attīstības stadijā, kad kaimiņi bija daudzu jūdžu attālumā un sasniedzami vienīgi pa netīru ceļu zirgu pajūgā. Indivīdam šajos apstākļos bija jābūt stipram un patstāvīgam.
Bet mūsu laikā šāda neatkarība var būt neproduktīva. Sabiedrībai kā veselumam, tūkstošiem individuālu braucēju, cenšoties taurējot nokļūt pilsētas centrā, ir postoši tādu efektu dēļ kā luksofori, gaisa un skaņas piesārņojums un enerģijas zaudēšana. Priekš sarežģītiem indivīdiem spēcīga individuālisma simbols iespējams maksā vairāk laika un ērtību un, protams, vairāk aktuālu ekspluatācijas izdevumu, kā izmantojot masu transporta līdzekļus. Tomēr neskatoties uz šiem argumentiem, amerikāņi paliek stingri uzticīgi paradumam braukt uz darbu vienatnē.
Ievēro, ka šis paradums (saglabāt personas neatkarību braucot uz darbu personīgajā auto) bauda sabiedrības kopējo atbalstu. Patiešām visi kultūras vērtības vai paradumu artefakti attīstās no biedru kopējā atbalsta.5 Jūs varat teikt, ka tie attīstās kā rezultāts no izmēģinājuma un kļūdas caur cilvēku mijiedarbības funkcionēšanu.
Daudz vairāk fokusētā līmenī šīs pašas idejas uztur dzīvotspēju mazās grupās. Tas ir, mazās grupas attīsta ideālus un tradicionālos rīcības veidus, un šie ideāli un tradīcijas ienāk viņu kultūrā.
Piemēram, sešas sapieru daļas, kuras strādā lielā Oregonas papīra ražotnes uzņēmumā, bija ar savu noteiktu nostāju sešu mēnešu periodā. Viņi bija nolīgti, lai palīdzētu vadīt automātiskās iekārtas, kas izgatavo kartonu kastēm. Iekārta bija aprakstīta kā viena no sešām tikpat kā pilnveides ziņā viskvalitatīvākajām domājot, ka aprīkojums un procesi, kas izmantoti lai gatavotu no papīrmalkas koksnes papīru, bija tehnoloģiski sarežģīti un modernizēti. Dabiski, individuālās sapieru daļas nekavējoties solidarizējās. Nosacīti viņi bija nepazīstami. Nosacīti viņi bija jauni. Viņi bija ļoti labi apmācīti, bet nosacīti arī nepieredzējuši. Viņi bija kompānijas nolīgti lai sasniegtu tās mērķus – izgatavot papīru tik labi, tik ātri un tik produktīvi, cik iespējams. Kā šīs sešas daļas kopā strādāja, lai pieņemtu lēmumus, tā viņi sāka attīstīt grupas ideālu. Viņu sniegums kļuva tik pieredzējis (izsmalcināts) un efektīvs, cik viņi uztvēra kādai būtu jābūt iekārtai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1179516
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties