Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:479559
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Teiksma par divpadsmit Grieķijas Olimpa dieviem - mirdzuma, daiļuma un spēka iemiesojumu - pašā sākumā ir visai primitīva un tradicionāla. Laiku sākumā Zeme jeb Gaja, kas pasaulē nāca no Haosa neaptve­ramā bezdibeņa, iemīlēja Debesis (Urānu), kuru vissenā­kās teiksmas dēvē par viņas pašas un Ziemeļvēja dēlu. Drīz vien Gaja dzemdēja Urānam sešus dēlus titānus, kuru augumi slējās pāri kalniem, un sešas meitas titanīdas, kas kļuva par savu brāļu sievām. Lai gan Urāns ļoti lepojās ar šiem saviem bērniem (starp tiem bija arī dievs Saule Hiperions, Mēness dieviete Fēba un Okeāns - tās varenās upes dievs, kura kā plata, zila lente apjoza visu zemi), ar citiem saviem pēcnācējiem viņš nebija apmierināts, tie pat sacēlās pret savu tēvu - trīs vienacaini kiklopi un trīs simtroči hekatonheiri, kuriem bija piecdesmit galvas. Urāns šos briesmoņus nogrūda Tartarā, kas iesniedzās tikpat dziļi zemē, cik augstu virs tās pletās debesis.
Dzirdot nosodīto titānu vaidus, Gaja bija sašutusi līdz sirds dziļumiem un lūdza titānus nogalināt tēvu un atbrīvot brāļus no Tartara. Lai tādi ķēmi vairs nepie­dzimtu, viņa izgatavoja krama sirpi, ar ko izkastrēt Urānu. Mātes pierunām pakļāvās tikai visjaunākais titāns - Krons un izkastrēja Urānu. No brūces izšļācās asinis, nolija uz zemes, kur tūlīt piedzima trīs fūrijas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1204726
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties