Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:665155
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Pasaules radīšana    3
  Seno grieķu dievi , dievības, gari un dēmoni un giganti    7
  Olimps    8
  Olimpieši    8
  Zevs    8
  Poseidons    9
  Aīds    10
  Dēmetra    11
  Hēra    11
  Arejs    12
  Atēna    12
  Apollons    13
  Afrodīte    14
  Hermejs    15
  Artemīda    16
  Hēfaists    17
  Olimpiešu ikonogrāfija    19
  Izmantotā literatūra    20
Darba fragmentsAizvērt

Sākumā valdīja haoss. Tad no tukšuma iznira Erebs, nezināma vieta kur dzīvo nāve un Nikte jeb Nakts. Viss cits bija tukšums, klusums un nebeidzama tumsa. Tad dzima Mīlestība sev līdzi nesot sākumu un kārtību. No Mīlestības radās Gaisma un Diena. Līdz ar Dienu un Gaismu radās arī Gaja – zeme parādījās.
Tad Erebs un Nikte radīja Erīdu – dievišķo gaismu, un Hēmeru – dienas gaismu. Vēlāk Nikte viena pati radīja Tanatu (nāvi), Hipnu (sapni), Erīdu, Nemesi un Momu – spēkus, kas sevī slēpj dzīvības un nāves noslēpumu, rada pasaulē disharmoniju, bez kuras nav iedomājama ne pasaule, ne harmonijas pilnība.
Tikmēr Gaja pati deva dzīvību Urānam – debesīm. Urāns kļūst par Gajas vīru apsedzot viņu no visām pusēm. Gaja laida pasaulē sešus titānus un sešas titanīdas, kuru vidū ir Krons un Reja – Zeva radītāji. Gaja radījusi arī kalnus, nimfas, jūru Pontu, trīs kiklopus un trīs hekatonheirus (simtročus). Urāns bija bezgala auglīgs, bet viņa bērni bija drausmīga izskata. Urāns tos ienīda un paslēpa Gajas miesās. Gaja ciešot no ieņemto bērnu smaguma, nolēma darīt galu sava vīra stihiskajai auglībai. Viņa sāka vērpt intrigas pret Urānu. Gaja izgatavoja krama sirpi un mēģināja pierunāt kādu no saviem bērniem uzbrukt Urānam. Visi bija pārāk nobijušies, izņemot jaunāko no titāniem – Kronu. Gaja un Krons ierīkoja slēpni pie Urāna un Gajas gultas. Vakarā, kad Urāns nāca pie Gajas, Krons sagrāba savu tēvu un izkastrēja viņu ar krama sirpi. No Urāna asins lāsēm, kas nokrita uz zemes, radās giganti, erīnijas, nimfas melijas un dieviete Afrodīte. Tā kā Urāns nevarēja vairs radīt dievus briesmoņus, viņš atdeva varu dēlam Kronam. Tālākais Urāna liktenis nav skaidri zināms. Viņš vai nu nomira, vai nu aizgāja no zemes, vai arī brīvprātīgi devās trimdā. Aizejot viņš apsolīja, ka Krons un titāni tiks sodīti.
Urāna gāšana pavēra iespēju turpmākai dievu paaudžu nomaiņai un dievišķo pasaules valdnieku pilnveidošanai sakārtotības un likumības garā.
Kļuvis par valdnieku tēva vietā Krons ieslodzīja kiklopus un simtročus Tartarā. Viņš apņēma par sievu savu māsu Reju. Gaja pareģoja, ka varu Kronam atņems paša dēls. Tāpēc, tiklīdz Rejai piedzima bērni, Krons tos tūlīt pat aprija, cerēdams, ka pareģojums nepiepildīsies. Taču Reja apmānīja Kronu, jaunākā, sestā bērna - Zeva vietā dodot viņam aprīt ievīstītu akmeni. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1155627
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties