Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Distancēšanās no apkārtējās pasaules Dagnijas Zigmontes romānā "Laintu lāsts"

     

    Referāts5 Literatūra

1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:775027
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Dagnijas Zigmontes biogrāfija    3
  Daiļrade    3
  Romāns “Laintu lāsts” pēc Dagnijas Zigmontes    5
  Distancēšanās no apkārtējās pasaules Dagnijas Zigmontes romānā “Laintu lāsts”    6
  Vides raksturojums romānā    6
  Tēlu savstarpējās attiecības    7
  Laintu Kārlis Ķēniņa lomā    8
  Kārļa attieksme pret savu sievu Līnu un bērniem    9
  Pārdomas par izvēlēto darbu    13
  Izmantotā literatūra    14
  Avoti    14
Darba fragmentsAizvērt

1.1.Dagnija Zigmonte dzimusi 1931. gada 7. jūlijā Rīgā kalpotāju ģimenē. Viņa ir mācījusies Rīgas pilsētas 45. pamatskolā (1939-1946), pēc tam mācības turpinājusi 3. vidusskolā (1946-1950). Četrus gadus pēc 3. Vidusskolas beigšanas (1954. gadā) viņa beidz Rīgas Pedagoģiskā institūta Valodu un literatūras fakultātes Vācu nodaļu. Studijas beidzot Dagnijai Zigmontei izdevās 1956. gadā kļūt par ārštata korespondenti žurnālā “Zvaigzne”.Par profesionālu žurnālisti “Padomju Latvijas Sievietes” redakcijā Dagnija Zigmonte strādāja no 1957. gada. Šajā pat gadā (1957. gadā) viņa kļuva par Rakstnieku savienības biedri. Kādu laiku Dagnija Zigmonte bija žurnāla “Liesma” literārā līdzstrādniece, taču pēc tam viņa kļuva par prozas konsultanti. Par akadēmiskās Drāmas teātra literārās daļas vadītāju viņa strādā no 1961. gada līdz 1962. gadam.

1.2.Daiļrade.
Dagnijas Zigmontes daiļrades pamatžanrs ir romāns, bet radušies arī vairāki stāstu krājumi gan pieaugušajiem, gan bērniem. Īpaša darbības joma ir ilggadēja līdzdalība žurnālā “Dadzis” tapšanā.
Romāniem Dagnijas Zigmontes daiļradē ir īpaša vieta ne tikai ar kvantatīvo pārsvaru pār citu žanru sacerējumiem, to secīgā apskatā vislabāk atklājas rakstnieces darbu idejiski tematiskā dinamika un mākslinieciskā rokraksta konstantes un pārmaiņas vairāk nekā trīsdesmit gadu garajā jaunrades ceļā.
Romānu pasaulei līdzīgs dzīves un cilvēka tvērums piemīt arī Dagnijas Zigmontes stāstiem, tikai to tematika vēl vairāk centrēta cilvēka personiskajā dzīvē unnotikumi vēl konsekventāk izriet no rakstura, ne no situācijas.
Dgnija Zigmonte ir četru stāstu grāmatu autore. Liela nozīme stāstos tiek piešķirta cilvēka dzīves apcerei, līdz ar to darba intinācija kā vienojošais elements iegūst vēl lielāku lomu nekā romānos. Prasme strādāt ar intonācijām Dagnijai Zigmontei piemīt jau kopš pirmajiem darbiem.Lielākā daļa Dagnijas Zigmontes stāstu un romānu beidzas ar to, ka varoņu dzīvē ir noslēdzies kāds būtisks posms, sižetiski vairāk vai mazāk noapaļots, bet varoņi ir skaidri saskatāmu pārmaiņu, jauna ceļa priekšā un viņu tālākā gaita ir neziņā tīta.
Dagnija Zigmonte ienāca latviešu literatūrā ar spilgtu raksturu tēlojumu, fonā paturot dramatisko karu laiku. Arī turpmākajos gan pieaugušajiem, gan bērniem domātajos darbos rakstnieces veiksme ir dzīves īstenībā saskaņoti, ar konkrētu detaļu palīdzību izteikti raksturi, tādēļ jo interesantāki liekas jaunākajos darbos fiksētie autores mēģinājumi atrast sen zudušās realitātes pēdas tautas atmiņā saglabājušās teiksmās un leģendās.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1158752
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties