Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:217209
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.11.2001.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Demokrātijas jēdziens    4
2.  Demokrātiska režīma pazīmes    5
3.  Mazākuma tiesības parlamentārā iekārtā    6
4.  Politiskā mazākuma aktivitātes Latvijā    7
5.  Poliarhijas teorija un tās saistība ar mazākuma jēdzienu    9
  Nobeigums    11
  Izmantoto avotu saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Referātā “Demokrātija un mazākuma tiesības” es centīšos sākumā definēt demokrātijas jēdzienu, atainot šī jēdziena izpratnes atšķirības attiecībā no pastāvošās iekārtas. Tā kā demokrātiskā režīma apstākļos vara tiek koncentrāta vairākuma rokās, kas ir tieši pretēji aizbildniecības režīmiem, kur valda mazākums, īpaši nozīmīgi šķiet akcentēt mazākuma tiesības, ja, protams, tādas vispār eksistē.
Jāuzsver, ka darbā aprakstot iepriekšminēto problēmjautājumu, es savu viedokli izklāstīju izejot no parlamentārisma pozīcijas, kas ir likumsakarīgi, jo parlamentārais mazākums parasti pie varas netiek. Vēl savā darbā man likās nozīmīgi parādīt Latvijas neilgo pieredzi parlamentārās demokrātijas apstākļos, kur ne tikai parlamentā esošais mazākums, bet arī sabiedrībā esošās daudzās interešu grupas, kas pēc savas būtības arī ir politiskais mazākums, cenšas realizēt savas intereses likuma ietvaros.
Referātā tiks apskatīta arī zinātnieka R. Dāla teorija par poliarhiju, kurai latviskais tulkojums varētu būt “daudzvarība”. Teorija apgalvo, ka konstanta mazākuma nemaz īstenībā nav, jo tas var mainīties attiecībā no lēmumiem, kuri skar vienu vai otru interešu grupu. Teorija ir samērā atšķirīga no klasiskajām vairākuma un mazākuma attiecību modelēšanas formām, tādēļ uzskatu, ka to būtu lietderīgi šajā referātā pieminēt.
Runājot par referātā izmantoto literatūru jāpiemin plašais teorētiskais materiāls, kurā ietilpst “Ievads politikā”, R. Dāla darbs “Democracy and it’s critics” u.c. Latvijas parlamentārā un sabiedrisko interešu grupu tiesību izlietošanas piemēru ilustrēšanai izmantoju laikraksta “Diena” publikācijas, kuras saistītas ar nesenajām vairāku politisko spēku parakstu vākšanas kampaņām un referendumu Pensiju likuma grozījumu sakarā.


1. Demokrātijas jēdziens.

Demokrātijas jēdziena izpratne ir saistīta ar valstī pastāvošā režīma ideoloģiju, tādēļ jāapskata arī nesenās pagātnes demokrātijas skaidrojums.
Demokrātija ir tautvaldība, viena no valsts formām, šķiru sabiedrībā demokrātija ir cieši saistīta ar valdošās šķiras diktatūru. Piemēram, buržuāziskā demokrātija balstās uz formāli deklarētām visu pilsoņu tiesībām un brīvībām un ekspluatējamā vairākuma tiesību faktisku ierobežošanu, bet padomju sociālistiskā demokrātija ir jauns, augstākais demokrātijas tips, īsta tautvaldība.
Protams, ka šāds demokrātijas skaidrojums nav saskaņā ar mūsdienu pastāvošo izpratni, kur demokrātijas idejas patiešām izpaužas arī praksē. Demokrātiskā režīmā pilsoniskā sabiedrība kontrolē valsti, savukārt valsts garantē pilsoniskas sabiedrības suverenitāti un nodrošina pilsoniskās sabiedrības iekšējo pretrunu risināšanas atklātumu un tiesiskumu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1137429
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties