Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • "Debesu dāvana" Čaka dzejas procesa kontekstā: raksturīgākie tēli, detaļas un to izvēles pamatojums, raksturīgākās krāsas kā krājuma kopjēgas atklājējas

     

    Referāts7 Latviešu valoda, Literatūra

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:681820
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.09.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Krājumā izteikti lietotas dažas krāsas: melnā, zelta, baltā (bālā) un zaļā, vietumis zilganā. Noteikti var uzsvērt, ka nāves klātesamība ir teju visos dzejoļos. Nāve tuvumā fiziskajai mīlestībai un nāve kā vienīgais risinājums ciešanām, ja nav iespējams sajust abpusēju mīlestību. Bieži sastopami tādi tēli kā tumsa, nakts, kas palīdz lasītājam izteikti izjust drūmo, skumjo, tomēr gandrīz vienmēr cerīgo liriskā varoņa nostāju un noskaņu. Taču, protams, dzejoļa galvenais tēls izteikti ir sieviete, mīļotā, kura paliek tikai kā neaizsniedzams sapnis. Dažviet ietverti Čaka standarta elementi – pilsētas vide, krogs, dzeršana un bezbēdība, kuru tomēr vairāk nomāc skumjas par nelaimīgo iemīlēšanos vai pieķeršanos.
Lieliski krājumu raksturojusi Edīte Zūzena rakstā „Mana mīlestība – mūžības alka ir debesu dāvana”: „Čaku vispār un sevišķi Debesu dāvanu nedrīkst ātri pārlasīt. Tad zudīs šo dzejoļu pārdzīvojuma intensitātes spirāliskais pieaugums kvēlē, kas tomēr paliek rotaļīgi maigs. ” Kopumā var secināt, ka Čaks ar savu dzejas krājumu turpina pārsteigt – tēlainība un spēja radīt saldi sēro noskaņu tik precīzi, ka lasītājs jūt līdzi un nebeidz pārdomāt – nu kāpēc viņam neveicas? Bet tāds nu ir Čaks – joprojām no malas vērotājs, kurš tikai domās un uz papīra var izsapņot iespējamo mīlestību, kura tā arī paliek vienpusēja, tā arī nepiedzīvojusi pretmīlu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1362047
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties