Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:657219
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.07.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Teorētiskā daļa    4
1.1.  Darba samaksas jēdziens un organizācija    4
1.2.  Darba samaksas pamatformas    5
1.2.1.  Laika darba alga    5
1.2.2.  Gabaldarba alga    7
1.2.3.  Akorda darba alga    8
1.3.  Darba algas veidi    8
1.3.1.  Pamatalga    10
1.3.2.  Papildu alga    12
1.4.  Piemaksas    13
1.5.  Darba samaksas izmaksa    14
2.  Praktiskā daļa    16
2.1.  Darba apmaksas sistēmas organizēšana uzņēmumā “ Mazulis”    16
2.2.  Secinājumi    21
  Nobeigums    22
  Bibliogrāfiskais saraksts    23
Darba fragmentsAizvērt

LR likumā “ Par darbu “ 59. pantā darba samaksas jēdziens ir formulēts šādi : “ Darba samaksa ir darbiniekam regulāri izmaksājamā atlīdzība par darbu, kura ietver darba algu un normatīvajos aktos, darba koplīgumā noteiktās piemaksas, kā arī prēmijas un jebkuru cita veida atlīdzību saistībā ar darbu. “ [ 1.,27.lpp. ]
Minētā panta kontestā darba samaksa tiek uzlūkota kā paņēmiens tā atlīdzības apmēru aprēķināšanai, kura izmaksājama algotajiem darbiniekiem atbilstoši viņu ieguldītajam darbam vai pēc darba rezultātiem. Apgalvojot, ka darba samaksa ir darba kompensēšana, likumdevējs uzskata, ka darbs ir prece un darbiniekam tiek apmaksāts nevis pats darbs, bet gan tā vērtība jeb cena. Likumdevējs savos uzskatos jeb apgalvojumos vadās no tā fakta, ka ārēji darba devējam un algotā darbinieka attiecības izskatās kā darba pārdošana – pirkšana, kas tiek apmaksāta ar darba algu un pārējām piemaksām. Nauda šeit uzskatāma kā maksājuma līdzeklis, jo sākuma darbinieks atdod savu darbu uz kredīta, un darba alga tiek izmaksāta tikai pēc tam, kad darbinieks jau ir iztērējis savu darba devēja saimnieciskajā procesā.
Likumā ir noteikta šāda darba samaksas organizācijas kārtība :
“ 1. Laika algas sistēmu vai akorda algas sistēmu, kā arī piemaksu un prēmiju sistēmu uzņēmumā darba devējs organizē atbilstoši normatīvajiem aktiem un darba koplīgumam.
2. Laika algu aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātajam darba laikam neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma.Akorda algu aprēķina atbilstoši paveiktā darba daudzumam neatkarīgi no laika, kādā tas paveikts.
3. Ja grūtniecei, sievietei pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, - visā barošanas laika noteikta akorda alga un saskaņa ar ārsta atzinumu viņai tiek samazinātas darba normas, darba devējam ir pienākums samaksāt darbiniecei par šo periodu iepriekšējo vidējo izpeļņu.
4. Par jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanu uzņēmumā, kā arī par grozījumiem pastāvošajā darba samaksas sistēmā darba devējam ir pienākums rakstveidā noformēt darbinieks vismaz vienu mēnesi iepriekš.
5. No valsts budžeta finansējamo institūciju darbinieku darba samaksas un tās uzskaites sistēmu nosaka Ministru kabinets. “ [ 1.,28.lpp. ]

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties