Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:510234
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.07.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 40 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Analītiskā apskata daļa    7
1.1.  Darba algas jēdziens    7
1.2.  Darba algas politika Latvijā    9
1.3.  Minimālā darba alga valstī    12
1.4.  Darba algas pamatformas    15
1.1.1.  Laika darba alga    16
1.1.2.  Gabaldarba alga    18
1.1.3.  Akorda darba alga    20
1.5.  Darba algas veidi    21
1.5.1.  Pamatalga    23
1.5.1.1.  Prēmijas    25
1.5.1.2.  Piemaksas    26
1.5.2.  Papildu alga    29
1.5.2.1.  Atvaļinājuma apmaksa    30
1.5.2.2.  Slimības lapas apmaksa    32
1.5.2.3.  Atlaišanas pabalsts    35
1.6.  Darba algas aprēķināšanas kārtība    36
1.6.1.  Ieturējumi no darba algas    37
1.6.1.1.  Ienākuma nodoklis    38
1.6.1.2.  Sociālās iemaksas    40
1.6.2.  Vidējā izpeļņa    42
1.7.  Darba novērtēšanas un darbinieku kvalifikācijas kategorijas noteikšanas metodika    44
  Nobeigums    50
Darba fragmentsAizvērt

Darbs “ Darba alga valsts institūcijās” ir izstrādāts ražošanas un uzņēmējdarbības organizēšanas virzienā latviešu valodā. Tā apjoms ir __ lpp., tai skaitā __ tabulas, __ grafiki, __ zīmējumi un __ pielikumi.
Darba pamatdoma ir sekojoša: viens no jebkuras iestādes, organizācijas vai uzņēmējsabiedrības svarīgākajiem resursiem ir darbinieks, un viens no vadošajiem nosacījumiem ir noturīga motivācijas izveidošana. Viens no galvenajiem motivātoriem ir : vēlme saņemt taisnīgu un vienlīdzīgu atlīdzību par darbu.
Darba alga ir ļoti daudzu cilvēku galvenais ienākumu avots. Savukārt darba alga ir atkarīga no mūsu prasmēm, atbildības un citiem rādītājiem.
Viens no jebkura uzņēmuma vai organizācijas veiksmīgas norises nosacījumiem ir tās darbinieku noturīgas motivācijas izveidošana. Vispirms to var attiecināt uz darbinieku vēlmēm saņemt taisnīgu atlīdzību par savu padarīto darbu.
Likums “ Par darbu “, Valsts konstitūcija, ko valsts prezidente pasludināja 2001. gada 6. jūnijā, likumi “ Par darba aizsardzību “, “ Par nodarbinātību “, “ Par sociālo apdrošināšanu “, konstatē katra cilvēka tiesības uz darbu, kurš atbilst drošības prasībām, uz darba atlīdzību bez jebkādas diskriminācijas un ne zemāk par Latvijas valdības noteikto darba algas minimālo apmēru, kā arī cilvēka aizsardzību bezdarba gadījumā, tiesības uz kolektīvajiem un individuālajiem darba strīdiem, tiesības uz atpūtu un sociālo aizsardzību. Ikdienā iepriekšminēto tiesisko garantiju realizēšana zināmā mērā ir saistīta ar darba algas fondu optimizāciju valsts institūcijās.
Darba algas, nodarbinātības un bezdarba jautājumi ir aktuāli ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, kur valstu valdības un starptautiskās organizācijas meklē iespējas nodarbināt iedzīvotājus un mazināt bezdarba līmeni valstī. Socioloģiskās aptaujas liecina, ka arī Latvijas iedzīvotāji nodarbinātības jautājumus uzskata par prioritātēm. Nodarbinātības speciālisti kā galvenās problēmas darba samaksas jomā Latvijā min zemās algas, arī minimālā mēneša darba alga. Starp spēkā esošajām no valsts budžeta finansējamo iestāžu darba samaksas sistēmām pastāv lielas atšķirības amatalgās un pārējās izmaksās par līdzīgu darbu, tāpat problēmas rada nepietiekami plašie amatalgu diapazoni, līdz ar to ir grūti diferencēt darba algu atkarībā no darba rezultāta. Pastāvošās amatalgu skalas no budžeta finansējamās iestādēs ir diezgan šauras – attiecība starp viszemākās un visaugstākās kvalifikācijas kategorijas zemākajām darba algām ir maza, tāpēc pastāv neliela atšķirība starp kvalificētu un mazāk kvalificētu darbinieku atalgojumu.
Lai veiksmīgāk atrisinātu šīs problēmas, ir nepieciešamas precīzi novērtēt darbinieku un viņa darbu, lai sekmētu padarītajam darbam un darbinieka kvalifikācijai atbilstošu samaksu. Tāpat jānodrošina darbiniekam motivācija strādāt ar augstiem darba rezultātiem, saistot algas apmēru ar darba ieguldījumu un rezultātiem.
Lai sekmīgi sasniegtu darba mērķi, ir jāizpēta tā galvenie uzdevumi:
1.Izpētīt darba algas pamatformas;
2.Izpētīt darba algas veidus, kā arī piemaksas;
3.Izanalizēt pastāvošo darba samaksas sistēmu Latvijā un iepazīties ar tās pastāvošajām problēmām;
4.Izpētīt darba algas noteicošos faktorus, veidošanās principus, kā arī
darbinieka novērtēšanas kritērijus;
Nedrīkstētu aizmirst arī iedzīvotāju ienākuma nodokli un obligātās apdrošināšanas iemaksas jeb sociālās iemaksas, kas ir ļoti svarīgas , lai precīzi aprēķinātu darbinieku algas.
Izstrādājot darbu, tika izmantota periodiskā literatūra, plāni, un LR likumi. Kā viena no biežāk izmantotām grāmatām ir V. Vasiljevas lekciju konspekts “ Grāmatvedība “, kurā apskatīti grāmatvedības uzskaites organizācijas jautājumi uzņēmumos, tajā iekļautas tādas tēmas kā darba apmaksas organizācija, ieturējumi no darba algas, ienākuma nodoklis, sociālās iemaksas, atvaļinājuma un slimības naudas aprēķini. Līdzīgi temati tiek apspriesti arī M. Grebenko grāmatā “ Darba likums un grāmatvedība ”. Šī grāmata orientēta uz grāmatvežu vajadzībām, tādēļ šeit Darba likuma panti ir apvienoti loģiskā saistībā ar konkrētu problēmu. Grāmatā var rast atbildes uz ļoti daudziem jautājumiem, proti, par darba samaksu, par darba samaksas veidiem, par vidējo izpeļņu un tās aprēķināšanu, par atvaļinājumiem, par darba algas aprēķinu veidiem un par citiem tik pat nozīmīgiem jautājumiem saistībā ar darba algu. M. Kuzņecova lekciju konspekta “ Darbinieku darba samaksas organizēšana” pamatā ir Latvijas Republikas esošās likumdošanas, Starptautiskās darba organizācijas konvencijas rekomendācijas, kā arī autora ilgadējā darbā iegūtās teorētiskās atziņas un praktiskā darba pieredze. No periodiskās literatūras tika izmatots grāmatvedības, likumdošanas un finanses žurnāli “Bilance ” un “ Latvijas Ekonomists”, kur profesionāli izglītoti cilvēki atbild uz daudz un dažādiem jautājumiem saistībā ar darba samaksas jautājumiem. Kā viens no svarīgākajiem likumdošanas literatūras avotiem tika izmantots jaunais “ Darba likums”. Darbinieku novērtēšanai tika izmantoti noteikumi par intelektuālā darba novērtēšanas un kvalifikācijas kategoriju noteikšanas pamatmetodiku, kas nosaka pamatmetodiku intelektuālā darba novērtēšanai un kvalifikācijas kategoriju noteikšanai iestādēs, uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), sabiedriskajās un reliģiskajās organizācijās, arodbiedrībās, politiskajās partijās un sabiedriskajos fondos.
Ļoti daudz informācijas tika iegūta no interneta portāliem: www.likumi.lv, www.lursoft.lv, www.bilance.lid.lv, www.csb.lv u.c.
Ierobežotā darba apjoma dēļ, netika izanalizētās sekojošas tēmas: atlīdzība darba traumu un arodslimību gadījumā, par darba samaksas izmaksu un termiņiem, par darbiniekieku zaudējumu atlīdzināšanu un vairāki apakšpunkti, kas attiecas uz vidējo izpeļņu.
Izstrādājot darbu, tika izmantotas analītiskās, statistiskās un matemātiskās metodes.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties