Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:124569
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Dantes biogrāfija    3
  Dantes literārie darbi    5
  "Dievišķa komēdija"    6
Darba fragmentsAizvērt

Apgūt Itālijas atdzimšanas laika literatūru derētu ar florencieša Dantes Aligjerī (Dante Alighieri, 1265 – 1321) daiļradi, kurš bija pirmais no ievērojamākajiem rietumu Eiropas rakstniekiem.
Itālija pateicoties tas lieliskajai atrašana vietai, proti, Vidusjūras baseina centrā tai nodrošināja agru starpnieciskās tirgošanas attīstību starp Rietumeiropu un Austrumu valstīm. Tas arī kalpoja par iemeslu tam, ka nodrošināja pilsētu uzplaukumu un tādēļ izdevās pirmajiem Eiropā atbrīvoties no feodālajiem senjoriem un izveidot pašvaldības komūnas ar respublikānisku pārvaldi. Itālijas pilsētvalstis atzina, ka viņi atrodas pāvesta vai vācijas imperatora pavalstniecībā, taču faktiski viņiem izdevās sasniegt neatkarību un nodrošināt sev pilnīgu politisku patstāvību. Brīvās Itālijas pilsētvalstis kļuva par tirdzniecības centriem.
Īpaši sīva politiskā cīņa norisinājās Florencē – galvenaja Itālijas kultūras centrā XIII-XIV, Dantes dzimtajā pilsētā – saspringta politiska situācija bija saistīta ar agro buržuāzijas attīstību, kas saasināja cīņu starp gvelfiem un gibelīniem.
Neskatoties uz gibelīnu sakāvi, gibelīnu politiskā ideoloģija turpināja ievērojami iespaidot notikošo politisko cīņu Florencē XIII gs. Beigās un XIV gs. Sākumā. Cīņa norisinājās gveliskajā partijā, kas pec gibelīnu sakāves sadalījās divas frakcijas – baltajā un melnajā. Tā rezultāta starp baltajiem un melnajiem norisinājās sīva cīņa, kāda ta bija starp gvelfiem un gibelīniem.
Iepriekš izklāstītie notikumi, kuri norisinājās Florencē ļoti cieši saistīti ar Dantes dzīvi un darbību, jo arī pats Dante, kurs bija ne tikai rakstnieks, bet arī aktīvs politikā. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1172818
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties