Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:320740
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Organismā ir ļoti liela dažādu vielu daudzveidība, kas nodrošina dzīvības procesus. To norisēs iesaistītās nepieciešamās vielas dzīvie organismi uzņem no apkārtējās vides ar pārtiku vai ieelpojot. Kaitīgās un nevajadzīgās vielas dzīvie organismi ir spējīgi izvadīt.
Organisma vielmaiņai nepieciešamas organiskas un neorganiskas vielas. Organiskas vielas ir olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki un vitamīni. Savukārt pie neorganiskām vielām pieder sāļi un ūdens. Cilvēka vielmaiņas procesus nodrošina visiespaidīgākā bioķīmiskā laboratorija pasaulē – viņa paša ķermenis.
Patlaban nav pieejami tik precīzi mērījumi, lai pateiktu , vai cilvēka organismā atrodami pilnīgi visi Mendeļejeva sistēmas tabulas elementi. Ķīmisko elementu atrašanās organismā bieži vien atkarīga no vides, kurā atrodamie, no pārtikas ,ko ēdam, no tā, kādu dzīvesveidu izvēlamies.
Ja cilvēka organismu salīdzina ar ēku , būvēta galvenokārt no sešiem ķīmiskiem elementiem – skābekļa(65%) , ūdeņraža(9,5%), oglekļa(18,5%), slāpekļa (3,2%), fosfora(1%), kālija (0,4%), hlora (0,2), nātrija (0,2%), magnija (0,1%), sēra (0,3%), kalcija (1,5%) ,dzelzs(0,008%) un joda (0,00004%).Bez minētajiem elementiem cilvēka organisma funkcionēšanai būtiski nepieciešami aptuveni 30 no Mendeļejeva sistēmas tabulā iekļautajiem 117 ķīmiskajiem elementiem. Neorganiskas vielas ir tas, kas nav organiskas ( organiskās ir vielas, kas satur oglekli un ūdeņradi, kā arī saites starp tiem),tradicionāli tas dabā sastopamas neorganisku savienojumu veida minerālos, tāpēc arī nereti sauktas par minerālvielām.
Minerālvielas ir neorganiskas vielas, kas ir neaizstājama uztura sastāvdaļa, jo tās ir nepieciešamas organisma dzīvības procesiem un normālai attīstībai. Tās ietilpst šūnu sastāvā, audos, asinīs, limfā, kaulaudos, fermentos un hormonos, nodrošina olbaltumu sintēzi, skābju un bāzu līdzsvaru Minerālvielas nodrošina organisma audos neitrālu reakciju un noteiktu osmotisko spiedienu, piedalās šūnu kairinājuma – uzbudinājuma procesos, veicina vai kavē dažādu fermentu darbību, tā ietekmējot visdažādākās vielmaiņas norises.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1175997
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties