Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:260462
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Klasiskā procesora struktūra    3
  Komandu struktūra    3
  Komandas adresācijas iespējas    4
  CPU galvenās sastāvdaļas    5
  Procesora uzstādīšana    6
  Secinājumi    9
  Izmantotie avoti    10
Darba fragmentsAizvērt

Procesors ir datora centrālās vadības un informācijas apstrādes mezgls. Tā sastāvā ietilpst aritmētiski - loģiskais mezgls, vadība, universālo reģistru bloks īslaicīgai datu un adrešu uzglabāšanai un speciālie reģistri: komandu skaitītājs, komandas reģistrs, steka rādītājs un karodziņu reģistrs. Visus šos mezglus kopā saista universāla divvirzienu datu maģistrāle.
Procesors izpilda informācijas apstrādi saskaņā ar doto programmu un organizē datora centrālo vadību, nodrošinot visu datora agregātu saskaņotu darbību. Lai to nodrošinātu, centrālais procesors atšifrē un secīgi izpilda visas programmā norādītās komandas, vajadzīgā brīdī ierosinot citu sistēmas agregātu darbu, piemēram, griešanos pie operatīvās atmiņas vai ārējām iekārtām. Uzrādīto funkciju izpildīšanai izmanto šādas centrālā procesora sastāvdaļas.
1. Aritmētiski loģiskais mezgls veic datu un komandu aritmētisku un loģisku pārveidošanu. Tas parasti piemērots veselu skaitļu apstrādei, bet skaitļu ar peldošo komatu apstrādei lieto speciālu aritmētiski loģisko mezglu.
2. Vadības iekārta nodrošina kārtējās komandas saņemšanu no atmiņas, tās koda atšifrēšanu, operandu saņemšanu no atmiņas un komandā norādītās operācijas izpildīšanu aritmētiski loģiskajā mezglā, rezultāta ievietošanu atmiņā, kā arī procesora atsaukšanos uz kanāla (DMA) vai citu datora mezglu prasības pēc apkalpošanas.
3. Reģistru bloks noder par ātru vietējo atmiņu vadības informācijas uzglabāšanai. Tā adresējamos vispārējās nozīmes reģistrus pēc programmētāja vēlēšanās var izmantot par akumulatoriem, bāzes vai indeksu reģistriem, kā arī bieži lietojamo datu īslaicīgai uzglabāšanai.
4. Sakaru mezgls jeb interfeiss organizē informācijas apmaiņu ar operatīvo atmiņu vai ārējām iekārtām. Šodienas datoros tas vada standartizētu datora maģistrāli (agrāk komutāciju izpildīja ar multipleksoriem), kas nodrošina pārējo datora mezglu vienveidīgu sadarbību ar centrālo procesoru, kā arī dod iespēju daudziem ražotājiem vienlaicīgi izgatavot dažādus datora mezglus.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties