Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:848353
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Ebreju grautiņi un antisemītisma pieaugums sabiedrībā    5
  Cionisma ideju rašanās un cionisma ideoloģiskie mērķi    7
  Cionistu kustība Rīgā    9
  Cionistu kustība Daugavpilī    12
  Cionistu darbība citās Latvijas pilsētās    13
  Secinājumi    15
  Literatūras saraksts    17
Darba fragmentsAizvērt

19. gadsimta beigās, Aleksandra II valdīšanas laikā (no 1856. līdz 1881. gadam), Krievijas impērijā norisinājās ievērojami pārkārtojumi tās likumdošanā, kas liecināja par valdības uzņemto kursu uz daudz liberālāku politiku. Lai arī attiecībā pret ebrejiem cara politika neieguva tik liberālu un tālredzīgu raksturu,1 kā pārējās jomās, tomēr tas bija ievērojams solis ebreju stāvokļa uzlabošanā.
Kā viena no pirmajām reformām, ko veica Aleksandrs II, bija ebreju pielīdzināšana citām nacionalitātēm attiecībā uz karaklausību2. Vairāki cara izdotie noteikumi arī ievērojami atvieglota arī ebreju apmešanos Krievijas impērijā. Jāatzīmē, ka pirms tam ebreji drīkstēja apmesties vien viņiem speciāli norādītā apmešanās joslā (krieviski – čerta osedlosti). Sākotnēji, pēc 1859.gada grozījumiem, šie atvieglojumi bija attiecināmi uz pirmās ģildes ebreju tirgotājiem ar savu ģimeni, vēlāk, ar 1861. gadu, atstāt apmešanās joslu atstāt drīkstēja jau visi ebreji ar augstāko izglītību, bet vēlāk iespēju dzīvot ārpus apmešanās joslas ieguva arī ebreju amatnieki, mehāniķi, alkohola ražotāji un cara armijā dienējošie ebreji.3 Nozīmīgas pozitīvas pārmaiņas bija arī aizlieguma ebrejiem izgatavot un ražot alkoholu ārpus pilsētām un miestiem atcelšana 1864.gadā, kā arī ebreji ieguva tiesības iegādāties nekustamo īpašumu pilsētā un piepilsētā.4 Īpaši labvēlīgs ebrejiem bija iekšlietu ministrijas 1880. gadā pieņemtais cirkulārs, kas atļāva ebrejiem, kas bija atstājuši apmešanās joslu un ieceļojuši (legāli, vai nelegāli) tai nepiederošās guberņās, apmesties jaunajās dzīvesvietās, līdz jaunu rīkojumu izdošanai.5 Arī ebreju vēstures historiogrāfijā Aleksandra II valdīšanas periods attiecīgi ir ticis nodēvēts par „labajiem gadiem”.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties