Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:489080
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1999. gada 1. aprīlī stājās spēkā Latvijas Krimināllikums. Kā visi krimināltiesību avoti, arī Krimināllikums tiesiski regulē noziegumu un sodu. Efektīva sodu politika veicina noziedzības stāvokļa uzlabošanos valstī. Brīvības atņemšana ieņem centrālo vietu sodu sistēmā. Izpētot šī soda vēsturi, var precīzāk izprast šī soda veida tiesisko nozīmi, kā arī bijušās un turpmāk prognozējamās attīstības tendences.
Pateicoties Edgara Krūmiņa un Staņislava Pokšāna pētnieciskajai darbībai, viņu izdotajam monogrāfiskajam pētījumam “Brīvības atņemšanas sodu izpilde”, ir dota iespēja detalizēti iedziļināties šo soda veidu pielietošanā un attīstībā daudzu gadsimtu laika posmā – vēturiskā, sociālā, tiesiskā un psiholoģiskā aspektā.
Priekšstati par soda būtību, raksturu, uzdevumiem un nozīmi laika gaitā ir būtiski mainījušies. Arī attieksme pret brīvības atņemšanu un tās metodisko pielietojumu būtiski atšķiras katrā laika periodā. Līdzīgi arī cietuma un apcietinājuma jēdziens ir vairākkārt radikāli mainījis savu nozīmi.
Atriebība, ļaunā atmaksa, iebaidīšana, izrēķināšanās – visas šīs arhaiskās pirmatnējā cilvēka dziņas nav pilnībā izzudušas vēl šodien. Nevienas valsts likumdošana mūsdienās gan nepieļauj tādas sodīšanas metodes kā, piemēram, sadedzināšana uz sārta, krustā sišana, saciršana gabalos un līdzīgas. Arī cietumnieka statuss aizsargā ieslodzītos no vēl nesenajiem gadsimtiem raksturīgās noziedznieku zvēriskas spīdzināšanas, izkropļošanas, mocīšanas. Arī brīvības atņemšanas mērķis ir mainījies atbilstoši cilvēciskuma un humānisma pamatnostādnēm. Taču jautājums par to, kāds bijis šis ceļš no cilvēces pirmsākumiem līdz mūsdienu apstākļiem – aizvien ir aktuāls, jo tieši vēstures dzīļu noslēpumi aizvien palīdz izprast un precīzāk novērtēt daudzas lietas un parādības gan mūsdienās, gan iespējamā nākotnē.

Referātā “Cietumsodu vēsture” veikta cietumsodu rašanās un attīstības izpēte Rietumeiropas valstīs laika posmā no senajiem laikiem līdz jauno laiku sākumposmam tiesiski vēsturiskā aspektā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1196207
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties