Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:299238
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Pirmās cietuma sistēmas    4
2.  Cietuma sākotne    6
3.  Brīvības atņemšana    9
4.  Soda mērķi un to uzdevumi    10
  Nobeigums    13
  Izmantotā literatūra    14
Darba fragmentsAizvērt

Noziegums un sods ir savā starpā cieši saistīti jēdzieni. Likums nosaka, ka persona, kas izdarījusi noziegumu, ir jāsoda. Soda veidi ir ļoti dažādi, viens no tiem ir cietums – brīvības atņemšana, par kuru ir mans uzdevums rakstīt. Domāju, ka man to pētīt būs interesanti, jo būtībā – jebkuras lietas vēsture, jebkura notikuma vēsture ir ļoti interesanta un likumsakarīga.
Mans mērķis ir noskaidrot, kas īsti ir brīvības atņemšana; kādi ir soda mērķi, uzdevumi; izpētīt cietuma vēsturi.
Cietumsodu vēsture meklējama senatnē pirms Kristus dzimšanas. Cietumsods tika piemērots kā iebiedēšanas līdzeklis, kaut gan jāsaka, ka senāk sods par noziegumu vai pārkāpumu tika izpildīts uzreiz un ļoti maz tika piemērots cietumsods. Cietumsods savu aktualitāti sasniedza feodālā laika beigu daļā, t.i., 17. 18. gadsimtos. Līdz ar civilizācijas attīstību krimināltiesībās mainījās soda veidi un līdz šim par pārkāpumiem piespriestie bargie sodi kļuva humānāki un daudzos pārkāpumos tika pielietoti cietumsodi. Jāsaprot, ka pirmajos cietumos apstākļi bija necilvēcīgi un praktiski ļoti maz personu izdzīvoja šajos moku kambaros. Ne visi sabiedrības slāņi atradās vienā cietumā. Dižciltīgajiem bija labāki apstākļi cietumos nekā ierindas cilvēkam. Eiropas valstīs tiesības veidojās saskaņā ar romiešu tiesībām un attīstoties tām, katrā Eiropas valstī ar nelielām atšķirībām un īpatnībām izveidojās krimināltiesības un arī sodu sistēma. Cietumsods visvairāk Eiropas valstīs izplatījās 19. gadsimta vidū un turpmāk. No sākuma vairākās Eiropas valstīs cietumi bija privātie un ātri vien radās problēmas ar to uzturēšanu, līdz ar to apstākļi bija nežēlīgi. Tālāk tie pārtapa par valsts cietumiem un protams līdz šim brīdim tas ir zināms ekonomisks slogs jebkurai valstij. Ņemot vērā ekonomisko aspektu Krievijas nolikums par krimināliem un labošanas sodiem, uzsvars tika likts izsūtījums uz attāliem novadiem. Soda izcietējam praktiski bija jācīnās par savu eksistenci vietējos apstākļos, jāstrādā apsardzes pavadībā vai bez tās, atkarībā no soda veida. Jāatzīmē, ka no šīm teritorijām lielas iespējas aizbēgt nebija, jo nebija ne ceļu, ne transporta līdzekļi.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1196207
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties