Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:341525
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  BRĪVĀS EKONOMISKĀS ZONAS    4
1.1.  BRĪVO EKONOMISKO ZONU FUNKCIONĒŠANAS PRIEKŠNOSACĪJUMI    5
1.2.  BEZ IESPĒJAS UN UZDEVUMI    6
1.3.  BEZ MODEĻI UN TO IEDALĪJUMS    8
1.4.  BEZ EIROPAS SAVIENĪBĀ    9
2.  BRĪVĀS EKONOMISKĀS ZONAS LATVIJĀ    10
2.1.  RĪGAS BRĪVOSTA    11
2.2.  VENTSPILS BRĪVOSTA    12
2.3.  LIEPĀJAS SPECIĀLĀ EKONOMISKĀ ZONA    14
2.4.  RĒZEKNES SPECIĀLĀ EKONOMISKĀ ZONA    16
3.  NODOKĻU ATVIEGLOJUMI UN ATVIEGLOJUMI    17
  SECINĀJUMI    19
  LITERATŪRAS SARAKSTS    20
Darba fragmentsAizvērt

Ideja par to, ka valsts varētu izdalīt noteiktu savas teritorijas daļu, kurā ar dažādu atvieglojumu palīdzību tiktu stimulēta uzņēmējdarbība, pastāv jau sen. Jau pirms mūsu ēras sākuma feniķieši, grieķi un romieši mēģināja veicināt starptautisko tirdzniecību, garantējot savās ostās brīvu iebraukšanu un drošību. Vēlāk sešpadsmitajā un septiņpadsmitajā gadsimtā daudzas Eiropas pilsētas pasludināja sevi par „brīvajām tirdzniecības pilsētām”. Tika nodibināta arī Hanzas savienība, kuras ietvaros vairākas Eiropas tirdzniecības pilsētas (Hamburga, Brēmene, Londona, Novgoroda, arī Rīga u.c.) apņēmās nodrošināt brīvās tirdzniecības režīmu. 1934. gadā ASV Kongress atļāva brīvās tirdzniecības zonu izveidi ASV.
Pirmās modernās brīvās zonas izveidoja piecdesmitajos un sešdesmitajos gados – vispirms Puertoriko, tad arī Īrijā, Honkongā, Meksikā, Kolumbijā u.c. 1979. gadā Ķīna izveidoja tā saucamās speciālās ekonomiskās zonas, kurās atšķirībā no pārējās Ķīnas teritorijas valdība atļāva izdarīt ārvalstu investīcijas.
Šobrīd pasaulē ir aptuveni no 400 līdz 800 brīvās ekonomiskās zonas (BEZ). Tā arī nav izveidota vienota brīvo ekonomisko zonu klasifikācija, taču var izdalīt vairākus BEZ piedāvātos atvieglojumu veidus. Tipiskas brīvās zonas uzņēmumi tiek pilnībā atbrīvoti vai tiem tiek garantēti dažādu nodokļu (muitas, akcīzes, pievienotās vērtības, uzņēmuma ienākuma, īpašuma u.c. nodokļu) atvieglojumi, tāpat tiek vienkāršota uzņēmumu reģistrācija, kā arī, iespējams, piedāvāta paātrinātas amortizācijas likme un citi atvieglojumi.
Brīvās ekonomiskās zonas atšķiras arī pēc to izveides mērķa. Pamatā var izšķirt divu veidu brīvās zonas – starptautisko tirdzniecību un reģionālo attīstību stimulējošās. Uz starptautisko tirdzniecību orientētās BEZ parasti tiek izveidotas nozīmīgos tirdzniecības mezglos un rajonos, kuros ir labi attīstīta infrastruktūra. Savukārt brīvās zonas, kuras stimulē reģionālo attīstību, izveido mazāk attīstītajos rajonos, un to galvenais uzdevums ir, piesaistot investīcijas un radot jaunas darba vietas, attīstīt ražošanu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1183101
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties