Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:562012
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.07.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Bizantijā agrāk nekā citās valstīs sāka veidoties viduslaiku kultūrai raksturīgās iezīmes. Antīkās pasaules bojā eja radīja tik lielus satricinājumus, ka izveidojās priekšstats - pasaule ir sarežģīta un cilvēka prātam neaptverama. Līdz ar to izzuda arī priekšstati par cilvēka dvēseles un fizisko spēku harmoniju. Radās tieksme pēc visaptverošām garīgām vērtībām.[2; 224.lpp.]
Bizantijas arhitektūra un māksla pasaules kultūras vēsturē ieņem ļoti nozīmīgu vietu. Tās vērtība ir ne tikai izcilajos arhitektūras pieminekļos un mākslas šedevros, kas saglabājušies līdz mūsdienām un joprojām izraisa apbrīnu. Bizantijas kultūra šajā jomā radījusi tādas tradīcijas, kas saglabājušas savu dzīvotspēju līdz pat 21. gadsimtam (piemēram, ikonas). Gan arhitektūra, gan māksla tā spējusi apvienot antīkās un austrumnieciskās ietekmes, nekļūstot par aklu sekotāju, izstrādājot tādus paraugus, ko nākamās paaudzes gadsimtiem ilgi atzinušas par atdarināšanas cienīgiem.
Sākotnēji Bizantijas galvaspilsēta Konstantinopole tika celta kā tipiska romiešu pilsēta, pat vairāk – kā Romas līdziniece, ievērojot antīko pilsētu kvadrātveida apbūvi, taču jau 6. un 7. gadsimtā tā ieguva viduslaikiem raksturīgo radiālo apbūvi. Justiniāna laikā īpaša uzmanība tika veltīta Bizantijas robežu nocietināšanai. Pēc romiešu parauga tika būvēti ceļi, tilti un akvedukti. Kristīgās pilsētas centrā vajadzēja būt nevis foruma laukumam, bet gan kristīgajai katedrālei. Tai vajadzēja kļūt par pilsētas vizuālo un garīgo dominanti, tāpēc viens no bizantiešu arhitektūras pamatuzdevumiem bija jauna tipa dievnama radīšana. Romiešu pagāniskie tempļi šim nolūkam nederēja, jo bija par maziem, lai tajos reliģisko ceremoniju laikā varētu satilpt visa kristiešu draudze. Tā Bizantijas arhitektūrā attīstījās divi reliģisko celtņu pamattipi - bazilika un centriskā plānojuma baznīca.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1173025
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties