Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:677273
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Protams, pēdējos mēnešos, kad degvielas cenas ir kāpušas un kad nav cerību, ka tās nekāps vēl augstāk, biodegvielas ražošanas un izmantošanas piekritēji saka, ka biodegvielas cenas būtu zemākas. Ja vēl atceramies, ka lielai daļai lauksaimniecības tehnikas degvielas vietā var izmantot rapšu eļļu, tad lauksaimnieku, kā arī lauksaimniecības produktu pircēju dzīve kļūst cerīgāka. Nepieciešamās biodegvielas , piedevas varam saražot tepat Latvijā; tas nozīmē, ka savējie varēs nopelnīt un ka valsts tautsaimniecība kopumā kļūs mazāk atkarīga no Krievijas vai citu degvielas piegādātājvalstu labvēlības. Tomēr stāsts šoreiz nav par pelnīšanu un politisko ietekmju neitralizēšanu, bet par apkārtējās vides saudzēšanu un globālās sasilšanas mazināšanu.
Nacionālās biodegvielas programmas realizēšana ir kompleksa problēma, kur liela loma būs vispārēju ekonomisku jautājumu risināšanai un arī jaunas likumdošanas bāzes radīšanai (ievedmuitas politika, akcīzes nodokli u.c.).
1995.gada 18.jûlijâ Latvijas Ministru kabineta akceptētā nacionālās biodegvielas koncepcija paredz no lauksaimniecības izejvielām ražot etanolu kā benzīna piedevu un biodīzeli, kā arī biogāzi no ražošanas atkritumiem. Programmas izstrādes gaitā parādīts, ka biodegvielas ražošana ieteiktajos apjomos būtiski ietekmētu lauksaimniecības attīstību, ļaujot apgūt ap 150 000 ha zemes un garantētu produkcijas realizāciju 11 vietējām no jauna uzbūvētām spirta ražotnēm un 68 rapša sēklu pārstrādes iekārtām, kopā nodrošinot ap 5000 darba vietas. Šīs ražotnes veicinātu reģionālo attīstību un vides atveseļošanu un sakoptību. Taču tiklab spirta, kā arī biodīzeļa un biogāzes ieguve Latvijā, tāpat kā citās valstīs, šodien nevar konkurēt ar naftas produktiem un dabas gāzi. Programmas realizācija paredzēta 2000.-2010.g., nodrošinot attiecīgu nodokļu politiku. Valstiskās nozīmes programma Nr.7 "Biodegvielas ieguves tehnoloģija un tās realizēšanas iespējas Latvijā" līdz 2000.g. veic zinātniskas un tehniskas izstrādes, kas precizē datus par optimālām izejvielām, to ieguvi un tehnoloģijām nacionālās programmas mērķu sasniegšanai. Darbus koordinē padome 5 izstrāžu blokos: lauksaimniecības izejvielas, ķīmiskā tehnoloģiju inženierzinātniskās izstrādes par biodegvielas izmantošanu un ekonomiskā izvērtēšana.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties