Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:587365
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ceļojošās bibliotēkas ir neatņemama un svarīga publisko bibliotēku pakalpojumu sastāvdaļa. Ceļojošo bibliotēku darbs tiek paredzēts kā dzīvotspējīgs un ekonomisks līdzeklis to iedzīvotāju apkalpošanai, kuriem ir ierobežotas iespējas apmeklēt kādu no centrā esošu publisko bibliotēku. Par ceļojošo bibliotēku galveno mērķi tiek uzskatīts, veicināt iedzīvotāju vienlīdzību un pieejamību bibliotekāro pakalpojumu saņemšanā. Pašreiz ceļojošā bibliotēka nodrošina viselastīgāko bibliotekāro apkalpošanu, jo tā nav piesaistīta vienam noteiktam apdzīvotam centram un spēj atsaukties arī nepastāvīgu grupu vajadzībām.

Apskatot interneta resursus un citus avotus bibliobuss lapzīmējumos lieto terminu – “mobile library”, “bibliobuss”, bookbus”, kurus var tulkot kā:
ceļojošā bibliotēka;
autobibliotēka;
pārvietojamā bibliotēka;
mobilā bibliotēka;
Ceļojošā bibliotēka (bibliobuss) – speciāli piemērots furgons, kas nogādā bibliotēkas grāmatas uz apdzīvotiem rajoniem katru nedēļas nogali noteiktā laikā.
Mobilā bibliotēka – ir ikviens transporta līdzeklis, kurš projektēts, aprīkots un sniedz pakalpojumus un nodrošina aprīkojumu publisko bibliotēku pakalpojumu pieejamībai cilvēkiem, kuriem nav ērtas pieejas lokālajai publiskai bibliotēkai.
Ceļojošo bibliotēku pakalpojumi tiek ieviesti, lai radītu maksimāli vienādas iespējas bibliotēku pakalpojumu izmantošanā tiem, kam to ierobežo neizdevīga atrašanās vieta. To mērķis būtu – apkalpot pēc iespējas vairāk lauku iedzīvotāju, jo tie vismazāk saņem bibliotekāros pakalpojumus un tiem ir mazāka pieredze pakalpojumu izmantošanā.

Autobibliotēkās ir neatņemama un svarīga publisko bibliotēku pakalpojumu daļa. Autobibliotēku darbība bibliotēku apkalpošanas sistēmā balstās uz IFLA,s vadlīnijām, “Ceļojošās bibliotēkas”, kuras izstrādāja un apkopoja Austrālijas bibliotēku eksperts Roberts Pastells, tās darbojas kopš 1991. gada. Jaunāko informāciju un pieredzes apmaiņu nodrošina pie IFLA,s izveidotā Mobilo bibliotēku sekcija, kura tika izveidota uz Mobilo bibliotēku Apaļā galda bāzes (MLRT) 2002. gadā pēc Glāzgolvas konferences.
Nacionālās programmas “Kultūra” apakšprogrammas “Bibliotēkas” un “Literatūra”, minēta bibliobusu darbība Latvijas apstākļos, sadaļā “Nozares apmērs nākotnē”, kur minēts, ka “pastiprināsies dažādu pašvaldību sadarbība kopīgu bibliotēku pakalpojuma modeļu ieviešanā (kopīga bibliobusu ekspluatācijas maršrutu izveide)”.
Ceļojošo bibliotēku pakalpojumu ieviešanā atbildība ir atkarībā no valsts konstitūcijas un likumdošanas par valsts varas funkciju sadalījumu atbildīgs par bibliotekāro pakalpojumu ieviešanu un attīstību var būt jebkurš valsts valdības līmenis – no valsts bibliotēku darba pārvaldes orgāniem līdz vietējām pašvaldībām vai dažādu pašvaldību kopīgas sadarbības. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties