Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:193846
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Bauskas pilsētas vēsture    3
2.  Bauskas pilsētas socioloģiskais raksturojums    7
3.  Bauskas attīstība pēc Vēbera teorijas    10
4.  Bauskas attīstība saistībā ar Sektoru teoriju    11
5.  Globalizācijas procesu ietekme uz Bausku    12
  SECINĀJUMI    13
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    14
Darba fragmentsAizvērt

Bauskas novads bijis apdzīvots jau vidējā akmens laikmeta beigās. Senākās cilvēku mītnes, kas izpētītas arheoloģiski, attiecas uz 1.gt.pr Kristus…Seno zemgaļu cīņa pret vācu krustnešiem ilga līdz 13.gs beigām.(Enciklopēdija Latvijas pilsētas,86)


Informācija par apdzīvotību tagadējās Bauskas pilsētas teritorijā līdz 15.gs. vidum ir ļoti nepilnīga. Arheologi ir atraduši liecības par iespējamo apmetni upju satekā.. Šajā apmetnē cilvēki dzīvojuši pirms apmēram 3500 gadu. Arī vēlākajā laikā ir arheoloģiskas liecības par iespējamo apdzīvotību ne tikai upju sateces vietā bet arī tagadējās pilsētas teritorijā. Tomēr šīs liecības ir nepilnīgas un neļauj izdarīt noteiktus secinājumus.
Rakstītas liecības parādās sākot ar 15.gs.vidu, kad tika uzcelta Livonijas ordeņa pils. Ap to pašu laiku līdzās pilij, upju satekā, pastāv pilsētveida apmetne, kas tiek saukta par Vairogmiestu. Bez tam, ir hipotēzes, ka tolaik bijusi arī otra apmetne pie Mēmeles brasla, tagadējās vecpilsētas vietā.
1584.gadā pēc Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera pavēles tika likvidēts Vairogmiests un pilsētveida apmetnes apbūve sāka attīstīties tagadējās Bauskas vecpilsētas vietā. 1594. gadā uzcelta pirmā zināmā mūra celtne pilsētā Svētā gara baznīca, kas tolaik piederēja vācu draudzei. 16.gs.beigās un 17.gs. sākumā Bauska, kā hercogistes tirgotāju un amatnieku centrs, strauji auga. Izveidojās pašreizējās vecpilsētas ielu plānojums. Pilsētas tiesību piešķiršanas gads Bauskai nav zināms un visbiežāk par pilsētas dibināšanas gadu tiek uzskatīts 1609. gads, kad hercogs Fridrihs Bauskai dāvāja zīmogu ar lauvas attēlu. Hercoga Fridriha laikā Bauska ieguva visus toreizējām pilsētām raksturīgos atribūtus un privilēģijas: 1615. gadā privilēģiju būvēt rātsnamu, 1635. gadā kārtības rulli.
17.gs. Bauskā bija daudz turīgu pilsētnieku. To apliecina atrasto grezno krāsns podiņu atliekas, kam analogi meklējami tā laika pilīs. Tāpat, par turību liecina fakts, ka tolaik Bauskā darbojās zeltkaļu amata cunfte ar četriem amata meistariem, kam pasūtījumu netrūka.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties