Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:432990
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Latvijas banku sektora raksturojums    3
1.1.  Banku darbības pirmsākumi Latvijā    3
1.2.  Banku sektors Latvijā šodien    4
1.3.  Pakalpojumi ko sniedz Latvijas bankas    5
2.  Bankas Gulbenes rajonā    8
2.1.  Hansa banka    8
2.2.  Hipotēku banka    11
2.3.  Unibanka    13
2.4.  Parex banka    14
2.5.  Baltijas Tranzītu banka    16
2.6.  Latvijas Krājbanka    17
3.  Anketu analīze    20
4.  Banku darbinieku aptaujas rezultātu analīze    28
  Secinājumi    30
  Izmantotā literatūra    31
  Anotācija    32
Darba fragmentsAizvērt

Lai gan ir ziņas par banku darbību un vekseļiem arī senajā Babilonijā, Grieķijā un Palestīna, par banku dzimteni parasti tiek uzskatīta Itālija. Vārds “banka” ir cēlies no itāļu vārda banca, tas nozīmē galdu vai solu. Viduslaiku senajās Itālijas pilsētās darbojas naudas mainītāji, jeb baņķieri, kas dažādu naudas zīmju maiņai tirgus laukumos novietoja īpašus galdus vai solus. Gadījuma, ja baņķieris ticis pieķerts krāpšanā vai citādi nepildījis savus pienākumus, tad viņa naudas galds vai sols ar tiesas spriedumu ticis salauzts. No tā arī cēlies bankrota jēdziens, jo salauzts galds itāļu valodā nozīmē banca rotta.
Jau 18.gs. Latvijas teritorijā notikusi vērā ņemama banku darbība un tā tikusi saistīta galvenokārt ar hipotekāriem kredītiem lauksaimniecības attīstībai. Bet kredīta attiecību saistības uz ķīlu dzimtvaldīšanas tiesībām (Erbpfandbesitz) balstījušās vēl senākos laikos, kad ieķīlātais nekustamais īpašums pārgāja kreditora valdīšanā līdz parādu nomaksai, jeb ķīlas izpirkšanai. Bet paralēli tam tika izplatīti arī hipotekārie kredīti. Pat jau Livonijas ordeņa valstī, kur valdījusi stingrāka tiesiskā iekārta, it īpaši arhibīskapa zemēs, aptuveni 16.gs. sākumā par hipotekāriem aizdevumiem maksāta 2% likme gadā, vēlāk tāda arī nekad nav bijusi. Poļu valdīšanas laikā hipotekārie kredīti nav bijuši iespējami, Zviedru laikos Vidzemē ieviesta kaut kāda tiesiska hipotēku iekārta, bet pamati saimnieciskai kreditēšanai izveidoties nepaguva.
Pirms Pirmā pasaules kara lielākais banku centrs Baltijā bija Rīgā. Bez vairākām vietējām bankām, kā Rīgas Biržas banka, Rīgas komercbanka, Rīgas pilsētas diskonta banka, kā arī savstarpējām krājaizdevumu sabiedrībām un kredītbiedrībām Rīgā darbojās vairākas lielo Krievijas baku nodaļas, kurās naudu noguldīja arī Latvijas iedzīvotāji. Latvijas teritorija 1913. gadā pirms pirmā Pasaules kara darbojušās 293 kredītiestādes, no kurām 236 bijušas krājaizdevumu sabiedrības, 2 biržas bankas, 3 pilsētu krājkases, 41 savstarpējā kredītbiedrība, 5 pilsētu bankas un 2 akciju bankas. Darbojās arī 2 vietējās ilgtermiņa kredītiestādes kuras atradās Rīgā: Rīgas hipotēku biedrība un Rīgas pilsētas namu īpašnieku kredītbiedrības, bet Vidzemē un Kurzemē pa vienai līdzīgai kredītbiedrībai.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties