Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:775143
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Atvasināto finanšu instrumentu (līgumu) vērtība mainās atkarībā no noteiktās procentu likmes, pārvedamu vērtspapīru cenas, preču cenas, ārvalstu valūtas kursa, cenu vai likmju indeksa, kredītreitinga vai līdzīga mainīga lieluma izmaiņām un kuru vērtību ietekmē viens vai vairāki finanšu riski, kas piemīt atvasinātā finanšu instrumenta pamatā esošajam primārajam finanšu aktīvam un tiek pārvesti starp darījumā iesaistītajām personām. Atvasinātā finanšu instrumenta iegūšanai nav nepieciešams sākotnējais ieguldījums, un ar līguma izpildi saistītie norēķini notiek nākotnē.
Galvenie atvasināto līgumu tipi ir:
o nākotnes darījumu (futures) līgumi, kurus sauc par standartizētajiem finanšu termiņlīgumiem;
o opciju (option) jeb iespēju darījumu līgumi;
o procentu, valūtas un kapitāla vērtspapīru maiņas līgumi (swap);
o forvarda (forward) līgumi, kas ir nestandartizētie finanšu termiņlīgumi.
Finanšu termiņlīgums (futures) vai standartizētie finanšu termiņlīgumi ir vienošanās, kur abas puses apņemas noteiktā brīdī nākotnē veikt darījumu: viena no darījuma pusēm apņemas nopirkt, bet otra puse – apņemas pārdot līgumā norādīto finanšu aktīvu. Noslēdzot finanšu termiņlīgumu, neviena puse otrai neko nemaksā. Nākotnes (futures) līgumi ir stingri tipizēti un standartizēti. Dažādiem finanšu instrumentu veidiem ir atrunāti to daudzums, kvalitāte, piegādes termiņi, piegādes vieta un citi rādītāji, kas ietilpst nākotnes līgumu specifikācijās. Sākotnēji nākotnes līgumā nav norādīta tikai finanšu instrumenta standarta partijas cena, kas kļūst par tirdzniecības priekšmetu un turpmāk pastāvīgi mainās.
Visbiežāk nākotnes līgumi tiek pārdoti īsi pirms to termiņa, un rezultāts ir tāds – ja riska apdrošināšana bijusi pareiza, finanšu guvums no nākotnes līguma pārdošanas atsver finanšu zaudējumu no paša saistītā instrumenta vai bāzes aktīva iegādes- vai arī otrādi.
Nākotnes līgums ir brīvi tirgojams biržā un tā perioda laikā tam var mainīties īpašnieki, pienākums izpildīt nākotnes līguma noteikumus ir personai, kurai pieder nākotnes līgums tā izpildes dienā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties