Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:189192
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Atmiņas jēdziens    4
2.  Atmiņas struktūra    5
3.  Atmiņas veidi    7
4.  Atmiņas procesi    8
5.  Atmiņas semantiskā organizācija    9
6.  Aizmiršana    10
  Secinājumi    12
  Izmantotās literatūras saraksts    13
Darba fragmentsAizvērt

Atmiņa ir pagātnes pieredzes organizēšanas un saglabāšanas process, kas ļauj atkārtoti izmantot šo pieredzi pašreizējā dzīvē.
Var rasties jautājums, cik plaša ir cilvēka atmiņa. Ir pat izrēķināts, ka cilvēka smadzenes var sevī ietilpināt apmēram 1020 informācijas vienību. Tas nozīmē, ka katrs var atcerēties visu informāciju, kas atrodas miljoniem grāmatu sējumos Nacionālajā bibliotēkā. Sākotnēji tas var likties neticami. Bet jau vēsturē tiek minēti cilvēki ar fenomenālu atmiņu.
Vēsturnieki apgalvo, ka Jūlija Cēzars un Maķedonijas Aleksandrs atcerējās gan pēc izskata, gan pēc vārdiem visus savus karavīrus, kusu skaits sniedzās līdz pat 30 tūkstošiem. Seneka spēja atkārtot vienreiz dzirdētus savstarpēji nesaistītus 2000 vārdus. Savukārt krievu šahists Aļehins varēja spēlēt pēc atmiņas vienlaikus ar 30–40 partneriem.
Interesanti ir fenomenālas atmiņas piemēri mākslas pasaulē. Franču māksliniekam Gistavam Dorē reiz izdevējs lika uzzīmēt pēc fotogrāfijas kalnu ainavu. Mākslinieks piemirsa šo fotogrāfiju paņemt līdzi, bet nākamajā dienā atgriezās ar absolūti precīzu šīs fotogrāfijas kopiju, ko bija uzzīmējis tikai pēc atmiņas. Izcilais komponists Amadejs Mocarts bija apveltīts ar tik labu dzirdes atmiņu, ka spēja pierakstīt apjomīgu skaņdarbu, tikai vienreiz to dzirdējis.1
Atmiņas pamati veidojas dažos pirmajos mēnešos pēc dzimšanas. Paši mazākie bērni var atcerēties atsevišķus notikumus dažu dienu vai pat nedēļu ilgā laikā. Kerolīna Rovī-Kollere veicis vairākus pētījumus, kas izpētīja jaundzimušo spēju atcerēties. Pētījumu veica, virs šūpuļa, kurā atradās divus trīs mēnešus vecs bērns, tika piekarināta elektroniskā mantiņa, kas ar aukliņu tika piesieta pie bērna kājas, un bērns dažu minūšu laikā bērns iemācījās iedarbināt mantiņu, kustinot kāju, pie kuras bija piesieta šī mantiņa. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1134123
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties