Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:315810
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Astroloģija    5
1.1.  No zinātnes viedokļa    6
1.2.  No reliģijas redzespunkta    8
1.3.  Astrologu viedoklis    8
2.1.  Izglītība    11
2.2.  Pakalpojumi    12
3.  Personīgais horoskops    13
3.1.  Mājas    13
3.2.  Planētas    14
3.3.  Aspekti    16
3.4.  Stihijas    16
4.  Horoskopi avīzēs    18
5.  Cilvēka pasīvā attieksme    19
6.  Pazīstami astrologi un to pareģojumi    20
  Secinājumi    22
  Anotācija    23
  Literatūras saraksts    25
  Pielikums    26
Darba fragmentsAizvērt

Astroloģija – mēdz teikt, ka tā neesot zinātne, daži to uzskata par pesteļošanu, citi par muļķībām, tomēr lielākā daļa no mums ik rītu izlasa savu horoskopu, kas ir pieejams gandrīz jebkurā Latvijas preses izdevumā.
Aizsākumi astroloģijai meklējami jau ap 2000. gadu p.m.ē. Visus šos gadus ir mainījusies cilvēku attieksme pret to – bijuši gan goda, slavas, vispārējas cieņas un apbrīnas periodi, gan ilgas vajāšanas un pat oficiāls aizliegums.
Arī mūsdienās pastāv karsti strīdi starp zinātniekiem, astrologiem un dažādu reliģiju pārstāvjiem. Tiek uzskatīts, ka tai nav zinātniska pamatojuma un ka tā ir izdomāta. Tomēr, ja tā ir, tad kāpēc šīs muļķības ir saglabājušās vēl tagad? Un kā izskaidrot slavenu astrologu, kā, piemēram, Nostradama pareģojumu piepildīšanos?
Esmu secinājusi, ka vairumam cilvēku vārds astroloģija asociējas tikai ar avīžu pēdējo – izklaides lapu. Astroskeptiķu galvenais arguments – kā gan uz daudzajiem tūkstošiem pasaules cilvēku, kas piedzimuši vienā zīmē, var attiekties vienas un tās pašas nodrukātās rindiņas, ir saprotams un pamatots. Lai patiešām varētu izpētīt un paredzēt savu nākotni, nepieciešama daudz pilnīgāka izpēte, vajadzīgi sīki fakti, kuros ietilpst dzimšanas vieta un laiks līdz pat minūtes precizitātei. To sauc par personīgo horoskopu un, lai sastādītu vajadzīgās zvaigžņu kartes, nepieciešamas zināšanas, kuru trūkuma dēļ cilvēki parasti dodas pie astrologa. Šajā darbā mēģināšu apskatīt arī astrologu citu pieejamo pakalpojumu klāstu.
Liktenim, kas ierakstīts zvaigznēs, var ticēt vai neticēt, tomēr, domāju, to neapšaubīs neviens astrologs, ka viss jau ir atkarīgs no paša cilvēka gribasspēka un attieksmes.
Zinātniski pētnieciskā darba tēmu izvēlējos, lai izprastu, kas tad īsti ir astroloģija, kāda tai nozīme mūsu dzīvē, cik liela ietekme uz cilvēkiem un vai tas ir tikai veids, kā iegūt peļņu, vai arī iespēja uzzināt par sevi kaut ko vairāk, palīdzēt atrisināt dažādas problēmas, iepazīties ar savām stiprajām un vājajām pusēm.
Darba mērķis – saprast astroloģijas būtību
Pētījuma objekts – iedzīvotāji Saldū
Darba uzdevumi – Iepazīties ar esošo literatūru, to izanalizēt, atrast un apkopot viedokļus par astroloģiju,
Pētnieciskās metodes – Intervijas ar zinātniekiem, Saldus iedzīvotāju anketēšana, astrologa apmeklējums.
Hipotēze – astroloģijai ir jēga, tā nav tikai naudas pelnīšanas nozare vai māņticība.
Astroloģija - astron (grieķu) - zvaigzne, logos - zinātne, tātad zinātne par zvaigznēm. Tā ir mācība par veidiem, kā paredzēt zemes notikumus, raksturu atsevišķam indivīdam, cilvēku kopai vai juridiskam formējumam, pamatojoties uz pētijumiem par debess ķermeņu izvietojumu gan attiecībā vienam pret otru, gan pret horizontu dzimšanas, rašanās brīdī. [11]
Vēsturiski astroloģija ir ļoti sena – radusies Tuvo Austrumu zemēs no cilvēku dabiskās, neapslāpējamās vēlmes – izpētīt un saprast sevi, savu apkārtējo vidi, lai varētu izdzīvot, apgūt un pakļaut pasauli savā varā. Pirmo debess karti izveidoja Babilonas priesteri un astronomi – haldeji. Ilgus gadus vērojot debesis un tās spīdekļus, viņi bija pamanījuši spožo spīdekļu (planētu) kustību un nekustīgās zvaigznes. Vēlēdamies šo kustību aprakstīt, viņi debess sfēru sadalīja zvaigznājos, tajos apvienojot spožākās zvaigznes (sauktas arī par stāvzvaigznēm). Tās palīdzēja orientēties debesīs un uz zemes, izveidojās arī debess pušu noteikšana. ­
Tā kopumā attīsta ideju, ka starp Zemi un Debesīm pastāv saikne, tās ir vienotas, jo viss atrodas vienotā telpā un laikā. Kā planetārie, tā Zemes notikumi rit vienlaicīgi un ietekmē cits citu, tie ir mirkļa produkts, tikai vieni notiek debesīs virs mums, bet citi lejā, uz Zemes. Astroloģija ir mācība, kas pēta Mēness, planētu un saules ciklus un to savstarpējo mijiedarbību. Debesīs ir maz objektu, kuriem nav ciklu, kas atkārtojas atkal un atkal. Tieši šis modelis, kurš atkārtojas, ļauj mums uztvert Debesu notikumus. [4; 23]
Vairums cilvēku astroloģiju izvēloties tādēļ, lai saprastu sevi un apkārtējo pasauli. Bet, aptaujājot cilvēkus Saldū, secināju, ka visvairāk tā tomēr asociējas tieši ar zvaigznēm (48%) un horoskopiem avīzēs (20%), bet ar sevis un apkārtējās pasaules izpratni tikai tiem cilvēkiem, kas ir vairāk iedziļināšies šajā jomā (8%). Ir arī cilvēki, kam tā liekas mistika, sviests, likteņa izpēte, izmantojot planētu stāvokli un citus aprēķinus, kā arī ir cilvēki, kas tajā vispār nav iedziļinājušies, tāpēc neizvēloties nevienu no šiem variantiem. (skat. pielikumu nr.7; 2. diagramma)…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1115883
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties