Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:919628
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.12.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aspazija, īstajā vārdā Elza Rozenberga, dzimusi 1868.gada 16.martā un uzaugusi Zemgalē, Zaļenieku pagasta Daukšās.Daukšas ir lielas mājas,ko Aspazijas vecāki ar krājkases aizdevuma palīdzību 1873.gadā nopērk, un Aspazijas vecāki bagāti gruntnieki.Aspazijas vecāki pieder pie turīgo zemnieku slāņa.Viņas māte Grieta ir bagātā Būdnieku saimnieku Freimaņa meita,tēvs-Dāvis Rozenbergs-Daukšu rentnieka audžudēls.Tie lepojas ar savu lielmanību un no vienkāršajiem ļaudīm norobežojas.Pēc vietējo lielmaņu paraduma vecāki meitai dod trīs vārdus:Johanna Emīlija Lizete.Drīz māte tiem pievieno ceturto-Elza,kas sastopams arī gandrīz visos vēlākajos Aspazijas dokumentos.Mazā Elza aug ieslēgta Daukšu mājas saimniekgalā kā mantkāres, prakticisma un augstprātības sprostā. Viņai aizliegts satikties un rotaļāties ar kalpu bērniem. Viņai jāmācās smalka, vāciska uzvešanās, jāstaigā smalki apģērbtai, jādzīvo vienmēr rātni, lai nenotraipītu smalko apģērbu un rokas, jābūt dievbijīgai, klusai, paklausīgai. Arī lasīt viņai aizliegts, jo tas, kā domā māte, var samaitāt meiteni. Vienīgā atļautā lasāmviela-dievvārdi un Bībele, bet ievadītājs šai lasāmvielā- mācītājs. Meitene ir dzīvas, enerģiskas dabas, bagātu fantāziju, bet ik uz soļa viņai nākas sadurties ar varmācīgiem ierobežojumiem un mietpilsoniskiem aizspriedumiem, sevišķi no mātes puses. Tas viņai sagādā daudz rūgtu pārdzīvojumu. Jau bērnībā tas rada protestu, modina vēlēšanos izlauzties no šaurā aizbildniecības un nospiestības loka, kļūt patstāvīgai.
Arī izglītības gaitas nākamajai dzejniecei grūtas. Vecāki ir tādos uzskatos, ka meitenei plašāka izglītība nav vajadzīga. Tā jāpaskolo tikai tik daudz, cik tas nepieciešams praktiskai ģimenes dzīvei.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1164867
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties