Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
12,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:119985
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Konstitucionālo tiesību priekšmets.
Konst.ties. (no angļu val. Constitucional law)-Tiesību grupas nozares nosaukums daudzu valstu publisko tiesību sistēmās. Šīs nozares pastāvību un statusu nosaka tās īpašais regulēšanas priekšmets. Konst.ties. regulē cilvēka, pilsoņa un sabiedrības dzīves tiesiskos pamatus, no vienas puses, un valsts uzbūves un darbības tiesiskos no otras puses, kā arī šo abu pušu savstarpējās attiecības. Konst.ties. principi un normas tādējādi nosaka gan indivīdu, pilsoņu, daudzu sabiedrības un valsts dzīves pušu tiesiskā un politiskā statusa pamatus, gan pamatformas, kādās tauta īsteno savu varu dažādās valsts, saimnieciskās, kultūras un sabiedriski politiskās dzīves jomās, gan valsts institūciju tiesiskos pamatus, valsts iestāžu sistēmu un kompetenci, gan arī to darbības pamatprincipus. Tā kā konst.ties. galvenais avots konstitūcija, tad šīs ar augstāko spēku apveltītās normas un principi reglamentē glvk. “konstituēšanas”, “iekārtošanas”, “uzbūves” aspektus, kuriem ir īpaša integrējoši funkcionāla loma cilvēka, sabiedrības un valsts dzīvē. Konst.ties. ir publisko ties. pamatnozare, un tās metodi raksturo uz varas imperatīvā pamata dibinātas principiālas nostādnes: obligāti saistošu pienākumu normas, atļaujošās un aizliedzošās normas, kuras regulē cilvēka stāvokli sabiedrībā un valstī, sabiedriskās iekārtas pamatus, valsts un pašvaldību institūciju sistēmas organizācijas un darbības pamatus.
Konst.ties. subjekti iedalāmi divos veidos:• fiziskas personas (pilsoņi, indivīdi, vēlētāji, deputāti);• sabiedriski veidojumi ( valsts organizācijas, partijas, iestādes).
Konst.ties. nosaka fiz.pers. un sab.veid. vispārīgās tiesības, brīvības, pilnvaras, uzdevumus, pienākumus, funkcijas utt.Konst.ties. avoti ir konstitūcijas, likumi, starptautiskie līgumi, izpildvaras, konst. tiesas, pašvaldības normatīvie akti, tiesu precedenti u.c.Konst.ties. kā zinātne, kas veic konst. normu, principu, institūtu un konst. tiesisko un politisko attiecību izpēti, arī atbilstošo teoriju un uzskatu izpēti.Konst.ties. kā institūtu sistēma, kā mācību disciplīna, ko pasniedz dažādu valstu augstskolās. (jurid. terminu vārdnīca).Konst.ties. un valsts tiesības
Kādas ir attiecības šo terminu starpā. Pastāv 3 pozīcijas:abi šie termini var būt sinonīmi; tiek atzīts, ka valsts tiesības ir plašākās par konst.ties. pēc apjoma, ir 2 atskaites sistēmas: ja valsts tiesības identificē ar publiskām ties., tad varētu teikt, ka valsts ties. ir plašākas, ja šo valsts ties. plašumu pamato tikai pēc avotiem (tam grūti piekrist). konst.ties. ir plašākas, jo tās savā reglamentēšanas objektā ietver ne tikai valsts un varas problēmu risinājumu, bet regulē sekojošo 3 parādību galvenos pamatus: cilvēks, sabiedrība, valsts. Precīzāks termins ir konst.ties. Kā jēdziens tas tiek izprasts 3 nozīmēs: mnoteikta tiesību nozare – juridisko normu kopums, konst.ties. kā zinātne – jāizmanto dažādas metodes (indukcija, dedukcija, salīdzinošā, vēsturiskā). Rezultātā rodas jaunas kategorija, jēdzieni, secinājumi, noteikts mācību kurss, disciplīna. Priekšmets- ties. normas, kas regulē cilvēka un sabiedrības no 1 puses un valsts varas mehānisma no 2 puses savstarpējās attiecības.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties