Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:738086
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.10.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Raksturīgākās problēmas ārvalstnieku nodarbināšanā    5
2.  Ārzemnieku darba tiesisko attiecību regulējums Latvijā    9
2.1.  Uzturēšanās atļaujas saņemšanas procedūra    12
2.2.  Trešo valstu pilsoņu atļaujas saņemšanas nosacījumi    13
3.  Ārvalstnieku nodarbināšana pamatojoties uz uzņēmuma līgumu    17
  Secinājumi un priekšlikumi    22
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    25
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Izvēlētā darba tēma, manuprāt, ir ļoti nopietna un aktuāla, īpaši aktuāla tiem, kas saskaras ar darba tiesiskajām attiecībām, kā arī tiem, kam interesē šo attiecību nodibināšanas ar ārvalstniekiem. Iekams noslēgt uzņēmuma līgumu vai darba līgumu ar ārvalstniekiem ir jāzina tiesību normu regulējuma, lai izvairītos no domstarpībām un pretrunām par nepilnīga līguma parakstīšanu un noslēgšanu. Kā arī darba devējam, kas vēlas nodarbināt viesstrādnieku ir jāveic virkni darbību, piemēram, no vakances izsludināšanas Nodarbinātības valsts aģentūrā līdz nepieciešamo dokumentu noformēšanas, kas parasti aizņem diezgan ilgu laika periodu.
Balstoties uz gūto informāciju, esmu nonākusi pie šāda veida secinājumiem:
1. Ņemot vērā, ka personas būtiskākās zināšanas un prasmes pamatā tiek iegūtas prakses ceļā un nereti diploma esamībai nav nozīmes.
• darba izsaukuma apstiprināšanas process varētu tikt atvieglots, uzliekot par pienākumu iesniegt diplomu kopijas tikai reglamentēto profesiju pārstāvjiem.
2. Vakanci var reģistrēt telefoniski, nosaucot uzņēmuma reģistrācijas numuru, nosaukumu, amata prasības, darba līguma termiņu un atalgojuma apmēru. Atalgojums nedrīkst būt mazāks par valstī noteikto vidējo darba algu. Darba izsaukums tiek apstiprināts, ja vakance ir brīva mēneša laikā pēc reģistrēšanas.
3. Ņemot vērā, ka valsts iegūst no tā, ka tās teritorijā uzņēmumi veic saimniecisko darbību un maksā nodokļus, būtu saprātīgi, ja nodevu nasta (t.sk. ikmēneša valsts nodeva par ārzemnieku nodarbināšanu) un citi birokrātiskie šķēršļi no valsts puses tiktu samazināti līdz minimumam.
• Iespējams, būtu lietderīgi noteikt, ka valsts nodeva tiek nomaksāta pakāpeniski, nevis atļaujas saņemšanas brīdī, tādējādi atvieglojot izmaksu slogu.
4. Bieži vien ārzemnieks jau pirms darba attiecību uzsākšanas ierodas Latvijā (saņemot vīzu vai izmantojot bezvīzu režīma priekšrocības), lai iepazītos ar nākamo darba vietu un sarūpētu nepieciešamos dokumentus (piemēram, atrastu dzīvokli un noslēgtu īres līgumu).
• Manuprāt, parocīgāk būtu, ja arī dokumentus darba un uzturēšanās atļauju saņemšanai viesstrādnieks varētu iesniegt Latvijā. Taču saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem tas iespējams tikai dažos izņēmuma gadījumos. Tādēļ parasti persona ir spiesta doties uz tuvākās valsts Latvijas vēstniecību, lai iesniegtu dokumentus, un tad atkal braukt atpakaļ un gaidīt PMLP lēmumu.
5. Termiņš tiek skaitīts tikai no tās dienas, kad dokumenti no LR pārstāvniecības ārvalstīs ir saņemti PMLP. Savukārt dokumentu pārsūtīšana no vēstniecības uz PMLP var ilgt pat vienu mēnesi. Līdz ar to atļaujas saņemšanas process var tikt ievērojami pagarināts.
• To varētu novērst, ja normatīvajos aktos tiktu veiktas attiecīgas izmaiņas un būtu paredzēta iespēja iesniegt dokumentus uzturēšanās un darba atļauju pieprasīšanai arī Latvijas teritorijā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1233026
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties