Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:743467
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.12.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Aristoteļa dzīve un darbība    4
3.  Aristoteļa darbi par tikumību un dvēseli    7
4.  Aristoteļa domas par dvēseli    8
5.  Aristoteļa domas par tikumību    12
6.  Nobeigums    17
7.  Darbā lietoto terminu skaidrojums    19
  Literatūra    21
Darba fragmentsAizvērt

Aristotelis dzimis 384. gadā p.m.ē. Stagīrā (Trāķijā). Viņa tēvs bija Maķedonijas valdnieka Aminta II ārsts. Aristoteļa bērnība līdz ar to galvenokārt aizritēja Maķedonijas galvaspilsētā Pellā. Viens no viņa rotaļu biedriem bija Aminta dēls – nākamais Maķedonijas valdnieks Filips II. 15 gadu vecumā nomira Aristoteļa vecāki. Tālākās rūpes par audzināšanu uzņēmās māsas vīrs Proksens, kurš dzīvoja Stagīrā [7.20].
17 gadu vecumā Aristotelis devās uz Atēnām un iestājās Platona nodibinātajā Akadēmijā. Tur viņš pavadīja apmēram divdesmit gadus - sākumā kā skolnieks, bet vēlāk kā skolotājs [7.38]. Abu domātāju attiecībās valdīja dziļa cieņa. Platons esot Aristoteli dēvējis par savas skolas “prātu”, bet Aristotelis esot teicis, ka sliktiem cilvēkiem nevajadzētu ļaut pat slavēt Platonu. Tomēr vairākos teorētiskos jautājumos abu filozofu nostāja atšķīrās [1.6.]. Pēc Platona nāves 347. gadā p.m.ē. Aristotelis devās uz Mazāzijas pilsētu Asosu, kuras tirāns Hermijs bija viņa draugs, pavadīja tajā trīs gadus, apprecējās ar tirāna radinieci Pifiadu, un viņiem piedzima meita – Pifiada jaunākā. Pēc tirāna nogalināšanas Aristotelis lika uzcelt Delfos pieminekli un iekalt tajā paša sacerētu dzejoli, kurā slavēja Hermeja vīrišķību. Ap 344. gadu p.m.ē. izcilais domātājs dzīvoja Mitilēnā Lesbas salā, kur turpināja nodarboties ar zinātni, īpaši ar jūras dzīvnieku pētījumiem. 343. – 339. gadu p.m.ē Aristotelis atkal dzīvoja Maķedonijā, kur pēc valdnieka Filipa lūguma audzināja un izglītoja viņa dēlu Aleksandru (vēsturē pazīstams kā Maķedonijas Aleksandrs). Pēc tam 339. gadā p.m.ē. Aristotelis atkal pārcēlās uz Stagīru. 338.gadā p.m.ē. Maķedonija pakļāva Grieķiju, bet 336.gadā p.m.ē. tika nogalināts valdnieks Filips un viņa vietā stājās Aleksandrs. Šajā laikā Aristotelis atgriezās Atēnās.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1223933
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties