Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:550313
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

18.gadsimts kultūrvēsturiskās pieredzes ziņā ir nozīmīgs laiks: veidojās pārliecība par brīvu, pašpietiekamu indivīdu. Šī dzīves izjūta ārkārtīgi vajadzīga pilsoniskajā sabiedrībā, kuras izveidošanu apgaismības teorētiķi uzskata par vienu no galvenajiem sabiedrības mērķiem. Subjektivitātes ideja nesa sev līdzi pārliecību par cilvēka visvarenību, pasaules pārveidošanas iespējām. Šī ideja rada atbalstu, un pasaules pārveidotāju bija saradies daudz, un visi vadījās pēc principa “gribēšu, uzzināšu, panākšu, izdarīšu”. Neapšaubāmi, ka zināmā posmā tas sekmēja pasaules progresīvo virzību.
Apgaismības filozofija pievērš maksimālu uzmanību cilvēka spriestspējai. Tā nav prāta abstrakta spēja spriest par sarežģītām teorētiskām lietām, bet gan prasme izvērtēt konkrētās situācijas, domāt “ar savu galvu”, saglabāt veselo saprātu. Cilvēka dzīve ir svarīga ne tikai zinātniskā ziņā – tā vairāk interesē teorētiķus, bet gan prasme pašam tikt galā ar visdažādākajām dzīves situācijām. Daudziem filozofiem šī prasme liekas mazsvarīga, jo tā neskar pasaules būtiskas norises, taču no ikdienas cilvēka viedokļa tā ir pati svarīgākā. Jo indivīds būs patstāvīgāks savos spriedumos, jo viņš neatkarīgāks savā dzīvē.
Apgaismības laikmets saskan ar demokrātiskās dzīves izjūtas veidošanos. Lai gan politiskajās nostādnēs daudzi apgaismotāji nebūt nebija demokrāti, bet drīzāk apgaismoto monarhi piekritēji, tomēr izvirza uz patstāvīgās domāšanas un atbildības veidošanu, sava viedokļa saskaņošanu ar citiem cilvēkiem ir raksturīga demokrātiskam dzīves stilam. Apgaismotāji par vienu no galvenajiem uzdevumiem izvirza sabiedrības un katra atsevišķa cilvēka audzināšana. Lielā mērā apgaismotāji paši sevi izprot kā cilvēces skolotājus.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1134401
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties