Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:220842
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Eiropas vēsturē 18. gadsimtu dēvē par apgaismības gadsimtu. Tolaik grupa filozofu un rakstnieku formulēja jaunus uzskatus par cilvēku kā sabiedrības locekli un dabas sastāvdaļu. Apgaismība ticēja cilvēka prātam. Ar prāta palīdzību zinātnieki iepriekšējos gadsimtos bija izveidojuši pasaules ainu, kas balstījās uz dabas likumiem. Papildus prātam apgaismība augstu vērtēja arī kritiskumu un atbrīvošanos no autoritātēm. Par vienu no laikmeta lozungiem kļuva brīvība.
Apgaismības ideju saknes iespiedās 17. un 18. gadsimtu mijas zinātniskajās diskusijās. Ievērojamākie šo ideju pārstāvji bija angļu filozofs Džons Loks un franču apgaismības rakstnieki Šarls de Monteskjē un Voltērs. Acīmredzot nav nejaušība, ka Loks darbojās tieši tajā valstī, kurā pirmajā izdevās ierobežot karaļa absolūto varu.
Loks uzskatīja, ka karaļa vai baznīcas vara nav absolūta un apšaubīja politiskās varas mantošanas tiesības. Pēc Loka domām, valsts iekārtai un pārvaldei jāpamatojas uz līgumu, ko nolīguši neatkarīgi, līdztiesīgi un brīvi cilvēki. Visi lēmumi tiktu pieņemti saskaņā ar vairākuma gribu. Loks gan atbilstoši sava laika domāšanai atstāja bez pilsoņtiesībām sievietes un trūkumcietējus.
Otrs galvenais Loka pārdomu objekts bija Dieva eksistence un ticība. Loks nebūt nevēlējās apstrīdēt Dieva pastāvēšanu, taču centās arī ņemt vērā saprāta prasības.
Apgaismība visvairāk iesakņojās Francijā, kur apgaismotāji iepazīstināja tautu ar tās idejām gan zinātniskos pētījumos, gan romānos.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties