Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:491217
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.07.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  APCIETINĀJUMS    5
2.  APCIETINĀJUMA PIEMĒROŠANAS KĀRTĪBA    13
2.1.  APCIETINĀJUMA ATCELŠANA UN GROZĪŠANA    23
3.  APCIETINĀJUMA TERMIŅI    24
3.1.  APCIETINĀJUMA PAGARINĀŠANAS KĀRTĪBA    27
  NOBEIGUMS    30
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    32
Darba fragmentsAizvērt

Studiju darbs Kriminālprocesa tiesībās par tēmu “Apcietinājums kā drošības līdzeklis” izvēlēts tāpēc, ka drošības līdzeklis - apcietinājums ir vis biežāk piemērotais no visiem drošības līdzekļiem un tas nākotnē noderēs iecirkņa inspektora pienākumu sekmīgā un kvalitatīvā pildīšanā. Autors vēlējās gūt vēl dziļākas un pilnīgākas zināšanas par šo kriminālprocesa sastāvdaļu.
Drošības līdzekļi veido vienu no tiesiskajiem piespiedu līdzekļiem kriminālprocesuālajās tiesībās, un tie var izpausties kā fiziski materiālā, psiholoģiskā vai morālā iedarbībā uz aizdomās turēto, apsūdzēto vai tiesājamo personu, taču ne vienmēr drošības līdzekļu piemērošana saistās ar noteiktiem tiesiskajiem ierobežojumiem.
Tā kā drošības līdzekļu, it sevišķi, apcietinājuma būtībā ir saskatāms valsts piespiedu raksturs, kas skar personas konstitucionālo tiesību ierobežošanu, jautājumam par apcietinājuma kriminālprocesuālo reglamentāciju Latvijas likumdošanā ir sevišķi aktuāla nozīme.
Apcietinājumu tāpat kā pārējos drošības līdzekļus piemēro, lai apkarotu noziedzību, lai samazinātu noziedzības līmeni, kas pasaulē un arī Latvijā nav nemaz tik zems, kā arī veiktu preventīvo darbu, un tas viss ir tendēts uz tiesiskas valsts veidošanu. Taču ne vienmēr to var panākt bez cilvēka pamattiesību aizskaršanas, kas Latvijas likumdošanā ir reglamentētas Satversmes 8. nodaļā “Cilvēka pamattiesības” un pasaulē “Vispārējā cilvēktiesību deklarācijā” un citos normatīvajos aktos. Bet jāņem vērā arī to, ka cilvēku pamattiesību ierobežošana prasa no tiesībsargājošajām institūcijām efektīvu, uzmanības pilnu un rezultatīvu darbu. Tieši tādēļ drošības līdzekļiem, tostarp apcietinājumam, ir tik nozīmīga loma jautājumu risināšanā par noziedzības apkarošanu, samazināšanu un vispārējo un individuālo preventīvo darbu. Piemērojot drošības līdzekli apcietinājumu ir svarīgi ievērot Latvijas Kriminālprocesa kodeksā reglamentētos apcietinājuma termiņus, svarīgi ir savlaicīgi izraudzīties pareizu drošības līdzekli, jo no tā ir atkarīga pilnīga, ātra un kvalitatīva pirmstiesas izmeklēšana, kā arī noziedzīga nodarījuma novēršana un atklāšana, patiesības noskaidrošana krimināllietā, kas ir viens no galvenajiem kriminālprocesa uzdevumiem, un likumpārkāpēju saukšana pie likumā paredzētās kriminālatbildības. Jāņem vērā arī tas, ka personas, kurām tiek piemēroti drošības līdzekļi, uz tiem reaģē dažādi, jo tas ir atkarīgs no personas psiholoģiskajām īpašībām, materiālā nodrošinājuma, sociālās vides, kurā persona ir atradusies, kā arī no citiem faktoriem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties