Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:118512
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anšlava Eglīša dzīves gaita    3
  Rakstnieka darbi    5
  Anšlava Eglīša personība    6
Darba fragmentsAizvērt

Anšlavs Eglītis ir dzimis 1906.gada 14.oktobrī Rīgā. Viņa tēvs, rakstnieks Viktors Eglītis, labi pazina krievu literatūru un mākslu, mācījies Penzas zīmēšanas skolā un I. Replina darbnīcā Pēterpilī, bet māte Marija, dzimusi Stalbova, bija skolotāja un tulkotāja. Tā kā viņa vecāki bija saistīti ar mākslu, tā Anšlavs Eglītis jau bērnībā dzīvoja mākslas piesātinātā vidē.
Ar Anšlava Eglīša ģimeni notika tas pats, kas pakļāva daudzas latviešu ģimenes- proti, sākās pirmais pasaules karš. A. Eglītis tikko bija sācis mācīties kādā privātskolā netālu no Jaunās Ģertrūdes baznīcas , kad 1915.gadā ģimene evakuējās uz Krieviju- dzīvoja Maskavas tuvumā. Tur Anšlavs Eglītis mācījās vietējā skolā, kurā viņa tēvs strādāja par skolotāju. No 1917. līdz 1918. Gadam A. Eglītis turpina mācīties Sormovā, tās iespaidi attēloti romānā “ Homo novus”: “Kurcuma īsi pieminētās Krievzemes gaitās ir mana pieredze Pievolgas rūpniecības pilsētiņā Sormovā. Tā bija strikti proletāriska vide, ļaudis, ko Puškins reizēm varbūt ne visai taktiski apzīmē ar “čerņ”. Tur bija jācīnās ar dažādām grūtībām”.
1918. gadā ģimene atgriežas Latvijā. Anšlava Eglīša pirmā dzīves vieta ir Alūksnē. Nedaudz vēlāk A. Eglītis turpina mācīties 2. Rīgas pilsētas ģimnāzijā, atmiņās par šo laiku rakstnieks stāstījis “Jaunas sejas, jauni draugi, jauni pasākumi brīvās Rīgas daudzkrāsainajā dzīvē. Toreiz visam, ko vien darījām, piemita kāda īpaša jēga, jo tā bija mūsu, latviešu, Rīga un latviešu valsts.” Tajā pašā laikā A. Eglītis apvieno mācības ar nodarbībām V. Tones privātdarbnīcā.
Nedaudz vēlāk rakstnieks saslimst ar tuberkulozi, un dodas ārstēties Šveicē, kalnu kūrortā Leisenē, netālu no skaistā Ženēvas ezera.
Tad A. Eglītis pabeidz vidusskolu un 1926. gadā Edvarts Virza, laikraksta “Brīvā zeme” literārajā pielikumā publicē viņa pirmo dzejoli ar virsrakstu “Lords”. No 1930. līdz 1935. gadam viņš mācās Latvijas Mākslas akadēmijā, figurālajā darbnīcā.
Vēlāk Anšlavs Eglītis strādā par zīmēšanas skolotāju Beķeres meiteņu ģimnāzijā Rīgā un reizē arī kļūdams par korespondentu avīzei “Jaunākās ziņas”. No 1940. līdz 1941. gadam rakstnieks strādā žurnālā ”Atpūta”. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1112918
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties