Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:457838
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.11.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  ANO Drošības padome    4
1.1.  Drošības padomes reformas attīstība    5
2.  ANO Drošības padomes reforma    9
2.1.  Drošības padomes paplašināšana    9
2.2.  Jautājums par veto tiesībām    12
2.3.  Drošības padomes darba metožu reforma    14
  Nobeigums    16
  Literatūras saraksts    17
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
ANO Drošības padomes reformu tiek mēģināts realizēt jau daudzus gadus, taču nekādi būtiski panākumi nav sasniegti. Tas ir rezultāts tam, ka piedāvātās reformas netiecās atrisināt galvenās Drošības padomes problēmas, bet šīs reformas tiek virzītas ar personiskiem mērķiem. Drošības padomei galvenā problēma ir neefektivitāte, tāpēc reformas vajadzēja censties atrisināt to, nevis tik lielu uzsvaru liktu uz padomes paplašināšanu. Taču tā nav vienīgā problēma, kas aizkavē reformas pieņemšanu un realizāciju.
Viena no galvenajām problēmām, kas kavē DP reformas pieņemšanu ir veto tiesības, kuras pieder Drošības padomes piecām patstāvīgajām valstīm – Krievijai, ASV, Lielbritānijai, Ķīnai un Francijai. Ar šo veto tiesību palīdzību šīs valstis ir vēsturiski pretojušās jebkādiem jauninājumiem vai reformām, kas varētu ietekmēt to varu. Lai gan vairākums šo patstāvīgo valstu vairs nav tik ietekmīgas, kā Drošības padomes sākumā, šo veto tiesību dēļ, tām vēl ir milzīga ietekme starptautiskajā politikā.
Otra problēma ir reformas mērķis paplašināt Drošības padomi, kā arī notiek diskusija par to, vai jaunajām valstīm vajadzētu būt veto tiesībām. Šeit galvenā problēma ir tajā, ka visas valstis vēlas iekļūt padomē, lai realizētu savas intereses un iegūt varu, taču neviens nav spējīgs noteikt kuri kandidāti varētu būt pareizākie. P-5 var izmanot veto tiesības, ka viņas negrib kādu valsti, un atbalstīt valstis, kuras viņas vēlas redzēt Drošības padomē.
Tomēr, liekas, ka tur, kur lēmumu pieņemšanai nav nepieciešams ieviest ANO hartā izmaiņas, ir daudz mazāk pretestības un viedokļu atšķirības, kā jautājumos par veto tiesību maiņu vai DP paplašināšanu, jo DP darbības metožu reforma ir labs piemērs tam, ka dalībvalstis ir spējīgas vienoties un veikt reformas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1344897
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties