Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:237504
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aknas ir lielākais dziedzeris cilvēka organismā, pieauguša cilvēka aknas sver gandrīz pusotra kilograma. Atšķirībā no daudziem citiem orgāniem, piemēram, plaušām vai nierēm, aknas nav pāra orgāns, tāpēc tās ir īpaši jāsaudzē. Bez liesas, piemēram, cilvēks var dzīvot, bet bez aknām tas nav iespējams.
Aknas savā ziņā var dēvēt par organisma "sanitārēm". Viena daļa organismam nevajadzīgo un kaitīgo vielu izdalās ar urīnu, otra - vēdera izejas rezultātā, bet daudzu vielu dezintoksikācija jeb organisma atindēšana no toksiskiem produktiem notiek tieši ar aknu starpniecību. Tālab: ja kādu vielu sintēze aknās tiek traucēta, tas var būtiski apdraudēt cilvēka izdzīvošanu.
Aknas ir savā ziņā unikāls orgāns, jo tām piemīt milzīgs spēks reģenerēties un atjaunoties. Visi aknu bojājumi vai iekaisumi aknās, ja vien tie nav saistīti ar aknu cirozi, kad normālo aknu šūnu vietā saaug saistaudi, ir atgriezeniski. Ja cilvēks pārlieku aizrāvies ar alkoholu un viņam radies aknu iekaisums, pārstājot alkoholu lietot, ar laiku viņa aknas atjaunojas un sāk normāli funkcionēt.
Bieži ir dzirdēts teiciens: "Nebojā savas aknas!" Ja cilvēks pārlieku aizraujas ar alkoholu vai ēd treknus, ar ķīmiju piesātinātus ēdienus vai nepārdomāti lieto medikamentus, aknas tiešām var ātri vien sabojāt. Izrādās - tieši aknas visvairāk reaģē uz "pāridarījumiem", turklāt, ja tās būs bojātas, cietīs viss organisms.
Aknas nelabvēlīgi ietekmē alkohols, turklāt tas satur daudz kaloriju, un, ja cilvēks maz kustas, šīs kalorijas netiek izlietotas un pārvēršas taukos, radot tā saukto aknu taukaino hepatozi.
Nelabvēlīgu ietekmi uz aknām atstāj medikamenti. Ja medikamenti tiek lietoti ārsta uzraudzībā, mediķis uzņemas zināmu atbildību par pacienta veselību, tajā skaitā arī par viņa aknām. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1130224
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties