Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
12,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:231226
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Akciju sabiedrības teorētiskie un tiesiskie aspekti    4
1.1.  Akciju sabiedrības dibināšana un reģistrācija    4
1.2.  Sabiedrības pārvaldes institūcijas    7
1.3.  Akciju veidi un kategorijas    10
1.4.  Akciju sabiedrības pamatkapitāla palielināšana un samazināšana    14
1.5.  Akciju sabiedrības darbības izbeigšana un likvidācija    15
2.  Satistikas analīze par akciju sabiedrībām Latvijā    16
  Secinājumi    23
  Priekšlikumi    25
  Izmantotās literatūras saraksts    26
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
1. Akciju sabiedrība ir viena no komercdarbības formām, kuru var piereģistrēt, grozīt, reorganizēt un likvidēt Uzņēmuma reģistra komercreģistrā.
2. Akciju sabiedrību kā komercdarbības formu nosaka un regulē „Komerclikums”. Bet darbību, ko veic sabiedrība ietekmē arī likums „Par grāmatvedību”, „Gada pārskatu likums”, „Konsolidēto gada pārskatu likums”, „Darba likums”, „Par nodokļiem un nodevām”, kā arī citi likumi par atsevišķiem nodokļiem, kuri attiecas arī uz akciju sabiedrībām, piemēram, likums „Par uzņēmuma ienākuma nodokli” un citi specifiski likumi un noteikumi atkarībā no darbības veida.
3. Akciju sabiedrība uzskatāma par nodibinātu un iegūst juridiskās personas statusu ar brīdi, kad tā reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmuma reģistrā.
4. Akciju sabiedrībai pamatkapitāls nedrīkst būt mazāks par 25 000 latiem un līdz reģistrācijas pieteikuma iesniegšanai parakstītam jābūt visam dibināšanas līgumā noteiktajam akciju sabiedrības pamatkapitālam, bet apmaksātais nedrīkst būt mazāks kā 25 000 lati un mazāks par 25 procentiem no parakstītā pamatkapitāla, pārējais ir apmaksājams ne vēlāk kā viena gada laikā no dibināšanas līguma parakstīšanas dienas.
5. Sabiedrību pārvalda akcionāru sapulce, padome un valde.
6. Akcija ir vērtspapīrs, kas apliecina akcionāra līdzdalību sabiedrības pamatkapitālā un dod viņam tiesības atbilstoši attiecīgās akcijas kategorijai piedalīties sabiedrības pārvaldē, saņemt dividendi un sabiedrības likvidācijas gadījumā — likvidācijas kvotu.
7. Pamatkapitālu akciju sabiedrības drīkst palielināt vai samazināt, tikai pamatojoties uz akcionāru sapulces lēmumu, ar kuru apstiprina pamatkapitāla palielināšanas vai samazināšanas noteikumus un izdara grozījumus sabiedrības statūtos.
8. Akciju sabiedrības likvidāciju veic valdes locekļi. Paziņojumu par sabiedrības darbības izbeigšanu izsludina Uzņēmumu reģistrs.
9. Lai gan reģistrēto akciju sabiedrību skaitam ir tendence samazināties, tomēr līdz 2000. gadam reģistrācija ir ar pozitīvu zīmi. Kopš 2000. gada likvidēto akciju sabiedrību skaits ievērojami ir lielāks par reģistrēto. Ja 2007. gadā reģistrētas tika gandrīz 50 akciju sabiedrības, tad likvidētas tika piecas reizes vairāk.
10. Visaugstākais maksātnespējas lietu skaits akciju sabiedrībām bija 1999. gadā, tad seko pakāpenisks samazinājums, līdz 2006., 2007. gadam, kad ekonomiskā situācija valstī bija visstabilākā un akciju sabiedrību darbība nebija apdraudēta. Sākoties ekonomiskajai krīzei maksātnespējas lietu skaits strauji pieauga.
11. Salīdzinājumā ar citām uzņēmējdarbības formām akciju sabiedrība 6. pieprasītākā, to varētu skaidrot ar sarežģītajiem reģistrācijas, uzturēšanas un likvidācijas procesiem. Uz 2010. gada decembri Latvijā ir reģistrētas un aktīvas 955 akciju sabiedrības, bet vēl vairāk – 1003 ir likvidētas.
12. AS „Swedbank” ir akciju sabiedrība ar vislielāko – vairāk kā 650 milj. Ls. Tālāk seko AS „Latvenergo”, AS „Parex banka”, AS „Latvijas kuģniecība”, VAS „Latvijas Hipotēku un Zemes banka” un citas akciju sabiedrības.
13. Salīdzinot ar lielākajām akciju sabiedrībām pēc to pamatkapitāla un pēc apgrozījuma abos desmitniekos vienādas ir tikai 3 akciju sabiedrības – AS „Latvenergo”, AS ”Latvijas valsts meži”, VAS „Latvijas dzelzceļš”.
14. Vislielākais apgrozījums 2009. gadā (26,3% no 10 lielāko akciju sabiedrību apgrozījuma) bija AS „Latvenergo” 609,75 milj.Ls un salīdzinot ar 3 iepriekšējiem gadiem tas ir audzis.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,77 €
Materiālu komplekts Nr. 1313108
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties