Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:601612
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.09.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latviešu glezniecības attīstībā nozīmīga vieta pieder ainavai. Pievienojot apzīmējumu ‘’ klasiskā ‘’ tai latviešu ainavai, ko pārsvarā radījuši vecākās paaudzes meistari, šāda ainava maksimāli atbilst visiem pieņemtajiem priekšstatiem par šo žanru, proti – tā ļauj izprast un izjust dabu visā pilnībā, nojaust dabas stihisko varenību, nemitīgo kustību, iekšējās likumsakarības. Tā ļauj rast priekšstatu par savas zemes ģeogrāfiskajām īpatnībām un dod iespēju iepazīt sava novada dabu. Turklāt šāda ainava pauž dabas izrasītās noskaņas, kas padara cilvēku vērīgāku, iekšēji skaidrāku un bagātāku. Latviešu klasiskās ainavas meistaru darbu izstādē ( ja tāda būtu sarīkota ) skatītājs varētu baudīt gan jūras plašumu un lauku skatu krāšņumu, gan upju ūdeņu un krastu gleznieciskumu, gan mazpilsētu savdabību, nemaz nedomājot par to, ka E. Kalniņš, piemēram, ir uzticīgs klasiskajam plenēram, bet citi gleznotāji – relatīvajam plenēram, jo mākslinieku sniegums paustu plenēra apoteozi, slavinātu Latvijas dabu un liecinātu par ainavu glezniecības augsto idejiskumu, latviešu mākslas neatkārtojamo savdabīgumu un mūsu mākslas meistaru izcilo profesionalitāti.
Latviešu ainavas attīstībai ir svarīgas tās realistiskās mākslas tradīcijas, kuras tā mantojusi no ievērojamākajiem latviešu nacionālās glezniecības skolas izveidotājiem – Pēterburgas mākslas akadēmijas absolventiem J. Rozentāla, V.Purvīša un J.Valtera.
V.Purvītis bija pirmais latviešu ainavists, kurš attēloja tikai Latvijas dabu un bija arī dekoratīvās ainavas aizsācējs Latvijā. Kaut arī V.Purvītis bieži gleznoja konkrētās vietās, taču īpaši raksturīgas viņam ir monumentāla vēriena ainavas, kurās mākslinieks sintezēja dažādās Latvijas vietās gūtos iespaidus. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties