Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:618932
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  ADMINISTRATĪVĀ PĀRKĀPUMA UN ADMINISTRATĪVĀS ATBILDĪBAS JĒDZIENS    4
2.1.  BRĪDINĀJUMS    11
2.2.  NAUDAS SODS    11
2.3.  ADMINISTRATĪVAIS ARESTS    14
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    17
  PIELIKUMI    19
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    26
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI

Izpētot tēmu „Administratīvo sodu veidi”, darba autore nonāca pie vairākiem secinājumiem.
Pirmkārt, APK ir paredzēta atbildība par ļoti daudziem administratīvajiem pārkāpumiem. Tomēr, manuprāt, Administratīvo pārkāpumu kodeksa izkārtojums ir samērā neparocīgs, jo daudziem pantiem ir 20 un vairāk daļas, kas savā starpā nav saistītas vai ir attāli saistītas, piemēram, 166.pantam ir 34 daļas un tas sākas ar sodiem, kas paredzēti par nodarbošanos ar individuālo darbu bez patenta vai reģistrācijas apliecības, ietver sodus, kas paredzēti par administratīvajiem pārkāpumiem komercdarbībā, administratīvajiem pārkāpumiem patērētāju tiesību aizsardzības jomā un beidzas ar sodiem, kas paredzēti par Administratīvajiem pārkāpumiem korupcijas novēršanas jomā ietverot atbildību par politiskas organizācijas (partijas) finansēšanu, izmantojot starpnieku vai par šo starpniecību, kas apgrūtina orientēšanos konkrētajā pantā.
Otrs piemērs ir 201. pants, kurā ir paredzēta administratīvā atbildība par karaklausības dokumentu pazaudēšanu un, kurš ir izslēgts no APK jau 1990.gadā, un 201.panta 1.daļa par izvairīšanos no obligātā militārā dienesta, kas izslēgts no APK 2006.gadā, bet sākot ar 201.panta 2.daļu runa ir par piemērojamiem administratīvajiem sodiem, kas saistīti ar pārkāpumiem preses un citu masu informācijas līdzekļu jomā. No 201.panta 10.daļas runa ir par administratīvajiem pārkāpumiem muitas jomā. Šāds izkārtojums rada neērtības tiem cilvēkiem, kuri ikdienā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu nesaskaras.
Otrkārt, kā rāda tiesu prakse, administratīvie sodi bieži vai nu tiek izmantoti tīri formāli, neievērojot samērības principu, vai arī par konkrēta Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēta pārkāpuma izdarīšanu, tiek piemērots sods, kas vispār nav paredzēts, piemēram, brīdinājums naudas soda vietā, vai arī tiek piemērots nepamatoti bargs sods, vai netiek ņemts vērā, piemēram, administratīvā pārkāpēja vecums (skat. Pielikums Nr. 1).
Treškārt, soda mēra palielināšana par administratīvajiem pārkāpumiem, kas saistīti ar auto vadīšanu alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, sākotnēji ievērojami samazināja šī pārkāpuma veida izplatību, bet šobrīd šādu pārkāpumu skaits atkal sāk pieaugt.
Ceturtkārt, ne visi APK minētie administratīvā soda veidi tiek piemēroti. Piemēram, reti tiek piemērots tāds soda veids kā administratīvā pārkāpuma priekšmeta vai izdarīšanas rīka konfiskācija. Pārsvarā tas tiek izmantots medību un makšķerēšanas noteikumu pārkāpumu gadījumos. Iespējams, tas ir saistīts ar papildus izdevumiem, piemēram, konfiscētā autotransporta vai citu konfiscēto priekšmetu uzglabāšanai līdz tiesas spriedums stājas likumīgā spēkā, kā arī ar grūtībām šos priekšmetus pēc sprieduma stāšanās spēkā realizēt vai iznīcināt.
Daudzus administratīvos pārkāpumus izdara nepilngadīgās personas un sods tiek uzlikts šādu personu vecākiem. Šī iemesla dēļ nepilngadīgajiem var rasties iespaids, ka viņi ir palikuši nesodīti. Lai to novērstu, nepilngadīgo personu sodīšanai par administratīvo pārkāpumu, varētu piemērot tādu soda veidu kā piespiedu darbu, kas šobrīd tiek izmantots tikai kā kriminālatbildības veids.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1122545
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties